
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,213,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,834 |
پهنهبندی اقلیمی کشت زعفران (.Crocus sativus L) با استفاده از روش تحلیل سلسله -مراتبی و تحلیل شبکهای (مطالعه موردی: شهرستان سمنان) | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 10، دوره 6، شماره 2 - شماره پیاپی 12، اسفند 1397، صفحه 283-298 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2017.626.1024 | ||
نویسندگان | ||
علی شهیدی* 1؛ عباس خاشعی سیوکی1؛ احمد عربی2 | ||
1عضو هیات علمی/ دانشگاه بیرجند | ||
2دانشجو/ دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
زعفران (Crocus sativus L.) به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که با توجه به مقاومت در برابر خشکی نقش قابل توجهی در زمینه صادرات غیرنفتی ایران دارد. از طرفی، شرایط اقلیمی از مهمترین متغیرهای محیطی تأثیرگذار در تولید محصولات کشاورزی میباشد. همچنین اساس توسعه کشاورزی آگاهی دقیق از ویژگیهای محیطی در هر منطقه میباشد. در نتیجه شناسایی مناطق مستعد جهت کشت، زمینه را برای برنامهریزیهای لازم جهت گسترش کشت این محصول فراهم میکند. در این تحقیق، سعی شده است که با ارزیابی شرایط اقلیمی مناطق مستعد کشت زعفران در شهرستان سمنان پهنهبندی شوند. بدین منظور چهار ایستگاه هواشناسی استان در یک دوره آماری ده ساله (2015-2005) انتخاب و به کمک نرمافزار 9.3ArcGIS مدلسازی و تحلیل اطلاعات صورت گرفت. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب هر مرحله از رشد، لایههای اطلاعاتی کلاسبندی و وزندهی شدند. به منظور تلفیق لایههای اطلاعاتی از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش تحلیل شبکهای (ANP) استفاده گردید. در نهایت، نقشه پتانسیل اقلیمی کشت زعفران در شهرستان سمنان تهیه گردید. مقایسه دو روش نشان داد که در روش AHPمساحت منطقه خوب 5/59 درصد، منطقه متوسط 5/34 درصد و منطقه ضعیف 6 درصد از سطح شهرستان را شامل میشود، اما در روش ANP مساحت منطقه خوب 32 درصد، منطقه متوسط 48 درصد و منطقه ضعیف 20 درصد از سطح شهرستان را در بر میگیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پتانسیل اقلیمی کشت؛ تحلیل سلسله مراتبی؛ تحلیل شبکهای | ||
مراجع | ||
Bashiri, M., Seyedi, M., and Tosan, M., 2014. The effect of sunny hours on the performance of saffron in the Khorasan Razavi. The Second National Conference on Science and Research Saffron, Mashhad, Iran. [in Persian].
Dey, P.K., and Ramcharan, E.K., 2000. Analytic hierarchy process helps select site for limestone quarry expansion in Barbados. J. Environ. Manag. 88, 1384-1395.
Faraj Zadeh, M., and Taklobighash, A., 2001. The agro climatic of Hamedan province by using geographical information system. Geog. Res. J. 41, 44-49. [in Persian with English Summary].
Hasan zadeh, A., and Golkar, M., 2014. Talent evaluation of city land Torbat for Saffron cultivation based on climatic parameters. The Second National Conference on Science and Research Saffron, Research Saffron, Mashhad, Iran. [in Persian].
Jafarbeyglu, M., and Mobaraky, Z., 2008. The land proportion in Qazvin province for Saffron cultivation based on Multi Criteria Decision making method. J. Natural Geog. Res. 66, 101-119. [in Persian with English Summary].
Kafi, M., Hemmati Kakhaki, A., and Karbasi, A.R., 2002. History, Economic Importance, Cultivated Area, Production and Saffron Usage. Ferdowsi University of Mashhad, Iran p. 21-38. [in Persian].
Kafi, M., Rashed Mohasel, M., Koocheki, A., and Mollafilabi, A., 2001. Saffron: Technology of production and processing. Zaban and Adab Publication, Mashhad, Iran 276 pp. [in Persian].
Koozehgran, S., Mousavi Baygi, M., Sanaeinejad, S.H., and Behdani, M.A., 2011. Study of the minimum, average and maximum temperature in South Khorasan to identify relevant area for saffron cultivation using GIS. J. Soil Water 25(4), 892-9040. [in Persian with English Summary].
Mohammadi, H., Ranjbar, F., and Soltani, M., 2011. Climatic, potentials assessment for saffron cultivation in Marvdasht. Geog. Environ. Plann. J. 43(3), 143-158. [in Persian with English Summary].
Mohammadi, H., 2006. Applied Climatology. Tehran University Press, Tehran, Iran. Pp. 116-129. [in Persian].
Nokandi, A.K., 1990. Effects of climatic factors on Saffron Cultivation in South Khorasan. Msc Thesis, Isfahan University. Isfahan, Iran. [in Persian with English Summary].
Qodsi Por, H., 2005. Analytic Hierarchy Process (AHP). Amirkabir University of Technology, Tehran, Iran. [in Persian].
Rashid Sorkhabadi, M., Shahidi, A., and Khashei, A., 2014. Saffron cultivation zoning based on climatic factors using the AHP. J. Agroecol. 7(2), 235-236. [in Persian with English Summary].
Rashid Sorkh Abadi, M., Shahidi, A., and Khashei-Siuki, A., 2015. Determination of suitable region for saffron cultivation based on water and soil characteristics using hierarchicalanalysisprocessmethod (Case study: Torbate Hydariyeh City). J. Saffron Res. 2(1), 58-72. [in Persian with English Summary].
Saaty, T.L., 1999. Fundamentals of the Analytic Network Process, ISAHP, Kobe, Japan.
Sobhani, B., 2011. Agro climatic zoning cultivation Saffron in Ardabil. The First National Conference on Agricultural Meteorology and Water Management. Tehran University, Tehran, Iran. [in Persian].
Zebardast, E., 2002. The application of analytic hierarchy process in urban and regional planning. Honar-Ha-Ye-Ziba. 13(10), 12-21. [in Persian with English Summary].
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,299 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 565 |