تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 289 |
تعداد مقالات | 2,984 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,962,004 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,182,875 |
اثر سری های کشت مخلوط افزایشی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) با زعفران (Crocus sativus L.) بر عملکرد و اجزای عملکرد | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 5، دوره 4، شماره 1، شهریور 1395، صفحه 53-71 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2016.393 | ||
نویسندگان | ||
سرور خرم دل* 1؛ پرویز رضوانی مقدم2؛ قربانعلی اسدی3؛ ابوالفضل میرشکاری4 | ||
1استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. | ||
4دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه تأثیر نسبتهای کشت مخلوط افزایشی زیره سبز(Cuminum cyminum L.) با زعفران (Crocus sativus L.) بر عملکرد و اجزای عملکرد هر دو گونه، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 اجرا شد. نسبتهای کشت مخلوط افزایشی شامل 100% زعفران+20% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+40% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+80% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+100% تراکم مطلوب زیره سبز و کشت خالص هر دو گیاه به عنوان تیمار مدنظر قرار گرفتند. زعفران و زیره سبز به ترتیب بر اساس تراکم مطلوب 50 بنه در متر مربع و 120 بوته در متر مربع کاشته شدند. نتایج نشان داد که اثر نسبتهای کشت مخلوط افزایشی زیرهسبز بر تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران معنیدار (01/0p≤) بود. بیشترین وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران برای کشت خالص زعفران به ترتیب با 87/291 و 77/2 گرم بر متر مربع بدست آمد. بالاترین مقادیر این صفات در مقایسه بین نسبتهای کشت مخلوط افزایشی با زیرهسبز برای نسبت 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز به ترتیب برابر با 34/214 و 98/1 گرم بر متر مربع حاصل شد. اجزای عملکرد و عملکرد بیولوژیکی، دانه و اسانس زیره سبز به طور معنیداری تحت تأثیر نسبتهای کشت مخلوط با زعفران قرار گرفت (01/0p≤). بیشترین عملکرد بیولوژیکی و دانه برای کشت خالص به ترتیب برابر با 08/243 و 87/120 گرم بر متر مربع بدست آمد. بالاترین مقادیر این صفات در مقایسه بین الگوهای کشت مخلوط برای نسبت 100% زعفران+100% تراکم مطلوب زیره سبز به ترتیب با 15/171 و 90/84 گرم بر متر مربع بدست آمد. با افزایش درصد حضور زیره سبز از 20 به 100 درصد در کشت مخلوط با زعفران، عملکرد اسانس به ترتیب 77، 61، 39 و 19 درصد افزایش یافت. دامنه نسبت برابری زمین زعفران و زیره سبز به ترتیب بین 1-28/0 و 1-16/0 محاسبه گردید. بالاترین مجموع نسبت برابری زمین برای نسبت 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز با 12/1 بدست آمد. بدین ترتیب، بر اساس نتایج توصیه میشود که کشت مخلوط زعفران با گیاهان دارویی نظیر زیره سبز به منظور بهبود عملکرد این گونه ارزشمند مد نظر قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
عملکرد اسانس؛ گیاه دارویی؛ نسبت برابری زمین؛ وزن کلاله | ||
مراجع | ||
Alizadeh, Y., Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., 2010. Yield, yield components and potential weed control of intercropping bean (Phaseolus vulgaris) with sweet basil (Ocimum basilicum). Iranian Journal of Field Crops Resrach. 7(2), 541-553. [In Persian with English Summary] Allahdadi, M., Shakiba, M.R., Dabbagh Mohammadi Nasab, A., Amini, R., 2013. Evaluation of yield and advantages of soybean (Glycine max (L.) Merrill.) and calendula (Calendula officinalis L.)intercropping systems. Journal of Sustainable Agriculture and Production Science. 23(3), 47-58. [In Persian with English Summary] Altieri, M.A., Liebman, M., 1986. Insect, weed and plant disease management in multiple cropping systems. In: Francis, C.A. (Ed.), Multiple Cropping Systems. Mac Millan, New York, p. 182–218. Arslan, N., Gürbüz, B., İpek, A., Özcan, S., Sarıhan, E., Daeshian, A.M., Moghadassi, M.S., 2007. The effect of corm size and different harvesting time on saffron (Crocus sativus L.) regeneration. II International Symposium on Saffron: Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. ISHS Acta Horticulturae. 739. Awal, M.A., Koshi, H., Ikeda, T., 2006. Radiation interception and use by maize/peanut intercrop canopy. Agriculture and Forest Meterology. 139, 74–83. Azizi-Zohan, A., Kamgar-Haghighi, A.A., Sepaskhah, A.R., 2008. Crop and pan coefficients for saffron in a semi-arid region of Iran. Journal of Arid Environments. 72(3), 270-278. Behdani, M., 2005. Agroecological zoning and monitoring of saffron yield fluctuations of in Khorasan. PhD Thesis in Agronomy. Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Iran. [In Persian with English Summary] Benschop, M., 1993. Crocus, In: The physiology of flower bulbs. Hertogh, A., de. Nard, M. Leed. (Eds.) Amsterdam, Elsevier, (Chapter 19), pp. 257–283. Berntsena, J., Haugard-Nielsen, H., Olesen, J.E., Petersena, B.M., Jensenb, E.S., Thomse, A., 2004. Modelling dry matter production and resource use in intercrops of pea and barley. Field Crops Research. 88, 69–83. Carruthers, K., Cloutier, F.Q., Smith, D.L., 1992. Intercropping corn with soybean, lupine and forages: weed control by intercrops combined with inter-row cultivation. European Journal of Agronomy. 8, 225-238. De-maastro, G., Ruta, C., 1993. Relation between corm size and saffron flowering. Acta Horticulturae. 344, 512-517. Eghbali, S., Rashed Mohassel, M.H., Nassiri Mahallati, M., Kazerooni Monfared, E., 2008. Allelopathic potential of shoot and corm of saffron residues on wheat, rye, vetch and bean. Iranian Journal of Field Crops Research. 6(2), 227-234. [In Persian with English Summary] Fallahi, H.R., Paravar, A., Behdani, M.A., Aghhavani Shajari, M., Fallahi, M.J., 2014. Effects of saffron corm and leaf extracts on early growth of some plants to investigate the possibility of using them as associated crop. Notulae Scientia Biologicae. 6(3), 282-287. Farhoodi, F., Rahnama, A., Ismaeilzadeh, H., 2003. Station of saffron in intercropping. The 3rd International Congress of Saffron, December 2 and 3, Mashhad, Iran. [in Persian] Galavi, M., Soloki, M., Mousavi, S.R., Ziyaie, M., 2008. Effect of planting depth and soil summer temperature control on growth and yield of saffron (Crocus sativus L.). Asian Journal of Plant Science. 7, 747-751. Ghahraman, A., 1993. Iranian Colored Flora. Publication of Research Institute of Forests and Rangelands. 1405 pp. [In Persian] Ghorbani, R., Koocheki, A., 2006. Organic saffron in Iran: prospects challenges. Proceedings of the 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran. 28-30 October 2006, pp. 369-374. Gliessman, S.R., 1997. Agroecology: Ecological Processes in Sustainable Agriculture. Arbor Press. 357 pp. Hassanzadeh Aval, F., Koocheki, A., Khazaie, H.R., Nassiri Mahallati, M., 2010. Effect of plant density on growth characteristics and yield of summer savory (Satureja hortensis L.) and Persian clover (Trifolium resupinatum L.) Intercropping. Iranian Journal of Field Crops Research. 8, 920-929. [In Persian with English Summary] Hauggard-Nielson, H., Ambus, P., Jensen, E.S., 2001. Interspecific competition, N use and interference with weeds in pea barley intercropping. Field Crops Research. 70, 101-109. Hemayati, S., Siadat, A., Sadeghzade, F., 2002. Evaluation of intercropping of two corn hybrids in different densities, Iranian Journal of Agricultural Science. 25, 73-87. [In Persian with English Summary] Jahan, M., 2004. Study of Ecological aspects intercropping of chamomile (Matricaria chamomile) and ever green (Calendula officinalis) with manure. MSc Thesis Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [In Persian with English Summary] Kafi, M., Rashed Mohasel, M.H., Koocheki, A., Mollafilabi, A., 2002a. Saffron: Production and Processing. Zaban va Adab Publications, Iran 276 pp. [In Persian] Kafi, M., Rashed Mohasel, M.H., Koocheki, A., Mollafilabi, A., 2002b. Cumin: Production and Processing. Ferdowsi University of Mashhad Publications, Iran 200 pp. [In Persian] Fallahi, H.R., Alami, S., Behdani, M.A., AghhavaniShajari, M., 2015. Evaluation of local and scientific knowledge in saffron agronomy (Case study: Sarayan). Journal of Saffron Research. 3(1), 31-50. [In Persian with English Summary] Khosravi, M., 2005. Intercropping black zira (Bonium persicum) with saffron and annual crops: Agroecological and economic perspectives. Ferdowsi University, Iran, PhD Thesis. [In Persian with English Summary] Koocheki, A., 2004. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference production in Iran. Acta Horticulturae. 650, 175-182. Koocheki, A., Najibnia, S., Lalehgani B., 2009. Evaluation of saffron yield (Crocus sativus L.) in intercropping with cereals, pulses and medicinal plants. Iranian Journal of Field Crops Research. 7(1), 163-172. [In Persian with English Summary] Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., Nadjafi, F., 2004. The agrobiodiversity of medicinal and aromatic plants in Iran. Iranian Journal of Field Crops Research. 2(2), 208-216. [In Persian with English Summary] Koocheki, A., Shabahang, J., Khorramdel, S., Azimi, R., 2013. The effect of irrigation intervals and intecropped marjoram (Origanum vulgare) with saffron (Crocus sativus) on possible cooling effect of corms for climate change adaptation. Iranian Journal of Field Crops Research. 11(3), 390-400. [In Persian with English Summary] Liebman, A., 2002. Integration of soil, crop and weed management in low-external-input farming system. Journal of Weed Research. 40(1), 27-47. Maffei, M., Mucciarelli, M., 2003. Essential oil yield in peppermint/ soybean strip intercropping. Field Crops Reserach. 84, 229-240. Mc Gimpsey, J.A., Douglas, M.H., Wallace, A.R., 1997. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. New Zealand Journal of Crop Horticultural Science. 25, 159-168. Mirhashemi, S. M., Koocheki, A., Parsa, M., Nassiri-Mahalati, M. 2009. Advantage of Ajowan with Fenugreek at different levels of manure intercropping and planting. Iranian Journal of Field Crops Research. 7(1), 259- 269. [In Persian with English Summary] Mohammad-Abadi, A.A., Rezvani-Moghaddam, P., Sabori, A., 2006. Effect of plant distance on flower yield and qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron (Crocus sativus L.) in Mashhad conditions. Proceedings of the 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran, 28-30 October, p. 151-153. Molina, R.V., Valero1, M., Navarrol, Y., Guardiola, J.L., García-Luis, A., 2005. Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae. 103, 361–379. Negbi, M., Dagan, B., Dror, A., Basker, D., 1989. Growth, flowering, vegetative reproduction and dormancy in the saffron crocus (Crocus sativus L.).Israel Journal of Botany. 38, 95-113. Omidbaigi, R., 2005. Production of Medicinal Plants. Vol. II. Publication of Astane Qods-e- Razavi. 438 pp. [In Persian] Parajulee, M.N., Montandon, R., Slosser, J.E., 1997. Relay intercropping to enhance abundance of insect predators of cotton aphid (Aphis gossypii Glover.) in Texas cotton. Int. Journal of Pest Management. 43, 227-232. Rahmati, A., 2003. Effect of environmental factor son production, yield and quality of saffron. The 3rd International Congress of Saffron, December 2 and 3, Mashhad, Iran. [In Persian] Rajsawara, R.B.R., 2002. Biomass yield, essential oil yield and essential oil composition of rose-scented geranium (Pelargonium species) as influenced by row Spacing and intercropping with cornmint (Mentha arvensis L.f. piperascens Malin. ex Holmes). Industrial Crops and Products. 16, 133-144. Rangahau, M.K., 2003. Growing saffron -The world’s most expensive spice. Crop Food Research. 20, 1-4. Rashed, M.H., Gherekhloo, J., Rastgoo, M., 2009. Allelopathic effects of saffron (Crocus sativus) leaves and corms on seedling growth of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) and lambsquarter (Chenopodium album). Iranian Journal of Field Crops Research. 7(1), 53-61. [In Persian with English Summary] Rezaei- chiyaneh, E., Khorramdel, S., Garachal, P., 2014. Evaluation of relay intercropping of sunflower (Helianthus annuus L.) and faba bean (Vicia faba L.) on their yield and land use efficiency. Journal of Crop Improvement. 17(1), 183-196. Press [In Persian with English Summary] Rezvani Moghaddam, P., Moradi, R., 2012. Assessment of planting date, biological fertilizer and intercropping on yield and essential oil of cumin and fenugreek. Iranian Journal of Field Crop Science 2, 217-230. [In Persian with English Summary] Singh, G.N., 1973. Study on the intercropping of soybean with maize and sorghum. IndianJournal of Agronomy.18, 75-78. Weston, E.J., King, A.J., Strong, W.M., Lehane, K.J., Cooper, J.E., Holmes, C.J., 2002. Sustaining productivity of a vertisoil at warra. Queens land, with fertilizers, no tillage or legumes. Production and nitrogen benefits from annual medic in rotation with wheat. Australian Journal of Experimental Agriculture. 42, 961-969. Zhang, F., Li, L., 2003. Using competitive and facilitative interactions in intercropping systems enhances crop productivity and nutrient-use efficiency. Plant and Soil. 248, 305-312. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,620 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,301 |