
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,830 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,303 |
تحلیل چالشهای تولید زعفران از دیدگاه زعفرانکاران شهرستان مشهد | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 9، شماره 1 - شماره پیاپی 17، شهریور 1400، صفحه 177-193 اصل مقاله (974.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2020.3087.1120 | ||
نویسندگان | ||
خلیل کلانتری* 1؛ علی اسدی2؛ محبوبه میرجلالی فیلابی3؛ رسول لوایی آدریانی4 | ||
1گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران | ||
2استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد رشته توسعه روستایی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
4دکتری رشته توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
زعفران بهعنوان یکی از محصولات صادراتی و سودآور با چالشهای زیادی در مراحل مختلف تولید، فرآوری و بازاریابی روبرو است. این مطالعه با هدف بررسی چالشهای تولید زعفران از دیدگان زعفرانکاران در شهرستان مشهد انجام شد. جامعۀ اماری این مطالعه شامل تمامی تولیدکنندگان زعفران در این شهرستان بود که 192 نفر از آنها به روش در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمعآوری داده-ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر کارشناسان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از تکنیک مدل مؤلفۀ سلسلهمراتبی به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج نشان داد که مهمترین چالش تولید زعفران معطوف به زمینههای اقتصادی است که از مهمترین جنبههای آن میتوان به نوسان قیمت زعفران اشاره کرد. همچنین، چالشهای سیاسی و فنی از دیگر چالشهای مهم این حوزه شناسایی شدند. لازم به ذکر است که چالشهای حمایتی نقش قابل-توجهی در مجموعه چالشهای مورد بررسی نداشتند. لازم به ذکر است که توجه به پلتفرمهای تجارت الکترونیک بهعنوان یکی از راهکارهای کاهش این چالشها پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
زعفران؛ زعفرانکاران؛ چالشهای اقتصادی؛ تولید | ||
مراجع | ||
Abbaspour, M., 2020. Torbat Heydariyeh saffron ranks first in Iran and the world. Retrieved from https://www.iribnews.ir. [in Persian]. Agricultural Jihad of Khorasan Razavi (AJKR)., 2015a. Agricultural Perspective of Mashhad. Available at: www.koaj.ir. [in Persian]. Agricultural Jihad of Khorasan Razavi (AJKR)., 2015b. Khorasan Razavi Saffron Production Statistics. Available at: www.koaj.ir. [in Persian]. Behdani, M., and Flahati, H., 2015. Saffron, Technical Knowledge Based Research Approaches. Birjand University Press, Iran. [in Persian]. Behnia, M.H., 1991. Saffron Cultivation, Fourth Edition, Tehran University, Iran. [in Persian]. Customs of the Islamic Republic of Iran (CIRI)., 2015. Iran Export Statistics. Available at: rica.gov.ir.www. DMPEAMJ (Deputy Minister of Planning and Economic Affairs of the Agricultural Ministry of Jihad)., 2019. Agricultural Production Statistics. Unpublished. [in Persian]. FAO., 2020. Qanat-based Saffron Farming System in Gonabad. Retrieved from http://www.fao.org/giahs/giahsaroundtheworld/designated-sites/near-east-and-north-africa/qanat-based-saffron-farming-system-in-gonabad/detailed-information/en/ Farahani, H., Javani, K., and Karami Dehkordi, A., 2012. Analysis of social– economic sustainability of saffron production and its impact on rural development, Case: Bala Velayat, Torbat Heydareeyeh. SERD. 1(2), 95-112. [in Persian with English Summary] Feizi, H., and Moradi, R., 2019. Assessing involved managing factors in gap yield between traditional and ideal saffron cultivating systems in Razavi and South Khorasan provinces. J. Saffron Res. 7(2), 59-74. [in Persian with English Summary]. Ghorbani Javid, M., and Binesh, S., 2015. Investigating the challenges of saffron economy and market in Iran. National Conference on Research and Technology Findings in Natural and Agricultural Ecosystems, Tehran, Iran. [in Persian]. Hair Jr, J.F., Hult, G.T.M., Ringle, C., and Sarstedt, M., 2016. A primer on partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Sage Publications, Iran. [in Persian]. Hair, J.F., Ringle, C.M., and Sarstedt, M., 2011. PLS-SEM: Indeed, a silver Heydari Mokarrar, H., Pourabrahimi, F., Chorjefarabadi, M., and Safarpur, N., 2013. The role of saffron packaging and processing in improving the livelihoods of saffron producers in Torbat Heydariyeh plain. Second Conference on Sustainable Development of Agriculture and Healthy Environment, Iran. [in Persian]. Hosseini, P., and Ahughlandri, M., 2007. Saffron marketing margin analysis. Proceedings of the 6th Iranian Conference on Agricultural Economics. Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [in Persian]. Jalali, A., Shirzadi Leskooklayeh, S., and Esfanjari Kenari, R., 2016. Met frontier analysis of technology gap of saffron farms. J. Saffron Res. 4(2), 187-198. [in Persian with English Summary]. Kavoosi Kalashami, M., 2015. Determining and ranking export goal markets of Iran's packaged Saffron. Saffron Agron. & Technol. J. 2(1), 43-48. [in Persian with English Summary]. Khorasan Razavi Saffron Exporters Union (KRSEU)., 2015. Iran Saffron Export Statistics. Available at: www.ransaffronunion.com. Koocheki, A., 2013. Research on production of saffron in Iran: Past trend and future prospects. Saffron Agron. & Technol. 1(1), 3-21. [in Persian with English Summary]. Masoumezadeh Zavareh, A., Ebrahimi, A., Shamsi, J., and Dehnavi, K., 2013. Operational plan of Iran saffron’s branding. J. Saffron Agron. & Technol. 1(2), 68-39. [in Persian with English Summary]. Mohammadi, H. Ranjbar, F., and Soltani, M., 2011. Climatic potentials assessment for saffron cultivation in Marvdasht. J. Geog. & Environ. Plan. 22(43), 143-154. [in Persian with English Summary]. Mohammadi, H., and Shaabanian, F., 2016. Investigation of production, distribution and consumption chains with emphasis on challenges and solutions (Case study: Saffron). Second National Conference on Optimization of Production Chain, Distribution and Consumption in Food Industry, Sari, Iran. [in Persian]. Mosalapour, H., and Tahan, M., 2019. Barriers and problems of exporting saffron and barberry and providing solutions for their expansion (Case study: South Khorasan province). J. Saffron Res. 7(1), 83-97. [in Persian with English Summary]. Nasrollah Zadeh, A., Jafari, M.P., and Akbari, A., 2014. Investigating the challenges and problems of saffron packaging. J. Sci. & Technol. 5(20), 137-130. [in Persian with English Summary]. National Council of Saffron (NCS)., 2015. Iran Saffron Export Statistics. Available at: www.iran-nsc.ir. [in Persian]. Parsa, S., Daravardi, F., and Fatahi, S., 2014. Investigating the challenges of saffron production and export in South Khorasan Province using SWOT model. Second International Conference on Sustainable Development, Strategies, Challenges with Focus on Agriculture, Natural Resources, Environment and Tourism, Tabriz, Iran. [in Persian]. Pezeshkirad, G., and Feeli, S., 2010. Challenges and solutions of saffron processing, marketing and exports: Using the Delphi technique. J. Agric. Econ. 4(1), 157-137. Rahmanpour, H., 2012. Iranian Saffron, Challenges and Opportunities. Second Conference on Sustainable Development of Agriculture and Healthy Environment, Iran. [in Persian]. Sayyad Mansour, A., Parvizi, A., Gholipour Yousefian, J., and Haqq, P., 2014. Investigating the Production and Export Status of Saffron in Iran and comparing it with major exporting countries. Second National Conference on Recent Achievements of Saffron Scientific and Research, Torbat Heydariyeh University, Iran. [in Persian]. Tabraei, M., 2003. Investigating the Educational Needs of Saffron Producers in South Khorasan. Third National Saffron Conference, Iran. [in Persian]. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,010 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,188 |