
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,213,877 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,381,117 |
بررسی ترکیب شیمیایی و فراسنجههای تولید گاز برخی از گونههای گیاهان مرتعی استان کردستان | ||
تحقیقات دام و طیور | ||
مقاله 3، دوره 5، شماره 1 - شماره پیاپی 17، خرداد 1401، صفحه 25-34 اصل مقاله (372.13 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jlr.2016.445 | ||
نویسندگان | ||
عثمان عزیزی* 1؛ ثریا محمدی2 | ||
1استادیار گروه علوم دامی دانشگاه کردستان | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه کردستان | ||
چکیده | ||
تحقیق حاضر، بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و برخی از فراسنجههای تخمیری 5 گونه اصلی گیاه مرتعی استان کردستان شامل کما ساورزی (فلورا هوسکنچتی[1])، دو گونه گون علوفهای استراگالوس آنگوستی فلوروس[2] و استراگالوس کورویروستریس[3]، چمن پیاز دار (پوا بولبوسا واروی پارا[4]) و گل راعی (هایپریکوم اسکابروم[5]) در سه مرحلهی فنولوژی رویشی، گلدهی و بذردهی در منطقه سارال کردستان با استفاده از روش تولید گاز انجام شد. برای این منظور از سه رأس گوسفند فیستولا گذاری شده استفاده شد. میزان تولید گاز نمونهها در ساعات 2، 4، 8، 12، 24، 36، 48، 72 و 96 اندازهگیری شد. دادههای بهدست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آنالیز قرار گرفتند. میزان پروتئین خام در هر سه مرحله رویشی، زایشی و گلدهی (به ترتیب 5/232، 6/182 و 8/130 گرم در هر کیلوگرم ماده خشک) در استراگالوس کورویروستریس بهطور معنیداری بیشتر از سایر گونههای گیاهی بود (05/0> P). همچنین مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی در هر سه مرحلهی فنولوژیکی در استراگالوس آنگوستی فلوروس و استراگالوس کورویروستریس نسبت به سایر گونهها کمترین و در چمن پیازی بیشترین بود (05/0> P). حجم تولید گاز (بهجز چمن)، انرژی متابولیسمی و قابلیت هضم ماده آلی ( بهجز گل راعی) در استراگالوس آنگوستی فلوروس کما در هر سه مرحلهی فنولوژیکی بیشتر از سایر گونههای گیاهی بود (05/0> P). نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که استراگالوس آنگوستی فلوروس دارای بالاترین ارزش تغذیهای بود. با تغییر مرحلهی فنولوژیکی از رویشی به گلدهی و از گلدهی به بذردهی، از ارزش تغذیهای علوفههای مرتعی مورد مطالعه کاسته شد. [1]. Ferula haussknechtii [2]. Astragalus angustiflorus [3]. Astragalus curvirostris Boiss [4] .Poa bulbosa var vivipara [5]. Hypericum scabru | ||
کلیدواژهها | ||
گونههای گیاهان مرتعی؛ ترکیبات شیمیایی؛ تولید گاز | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 926 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 792 |