
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,213,869 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,381,116 |
تعیین درجهحرارتهای کاردینال جوانهزنی بذر خلر (Lathyrus sativus L.) | ||
اکوفیزیولوژی بذر | ||
مقاله 4، دوره 1، شماره 1، مرداد 1394، صفحه 43-56 اصل مقاله (310.63 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/sej.2015.369 | ||
نویسندگان | ||
مجید جامی الاحمدی* 1؛ اسماعیل نیرومند توماج2؛ مصطفی زنگوئی3 | ||
1عضو هیات علمی/ دانشگاه بیرجند | ||
2دانشجوی سابق کارشناس ارشد زراعت/ دانشگاه بیرجند | ||
3دانشجوی سابق علوم و تکنولوزی بذر/ دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
دماهای کاردینال (کمینه، بهینه و بیشینه) در انتخاب اقلیم مناسب برای کاشت و زمان کاشت نقش مهم و تعیین کنندهای دارند، و ارزیابی دماهای کاردینال برای جوانهزنی گیاهان میتواند برای انجام بهتر و به موقع بذرکاری در مزارع تعیینکننده باشد. جهت تعیین دماهای کاردینال جوانهزنی خلر، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. بذور در دماهای 5، 10، 15،20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد تحت آزمون جوانه زنی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که حداکثر سرعت جوانهزنی در درجه حرارت 30 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. در دامنه حرارتی 15 تا 30 درجه سانتیگراد درصد جوانهزنی نسبتاً بالایی مشاهده گردید. ولی با کاهش درجه حرارت به پایین تر از 15 و افزایش آن به بیش از 30 درجه سانتیگراد درصد جوانهزنی به طور قابل ملاحظهای کاهش یافت. جهت تعیین درجه حرارتهای کاردینال از سه مدل رگرسیونی شامل مدل خطوط متقاطع، مدل چند جملهای درجه دو و مدل پنج پارامتری بتا استفاده گردید. نتایج نشان داد که تابع بتا توصیف بهتری از روند تغییرات سرعت جوانهزنی نسبت به دما داشت. بعلاوه دماهای پایه، مطلوب و سقف برای جوانهزنی این گیاه به ترتیب 674/4 ، 28 و 35درجه سانتیگراد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
بیولوژی بذر؛ درجه حرارت مطلوب؛ سرعت جوانهزنی؛ درجه حرارت سقف | ||
مراجع | ||
Albuquerque, M.C., Carvalho, N.M., 2003. Effects of the type of environmental stress on the emergence of sunflower (Helianthus annus L.), soybean (Glycine max(L.) Merril) and maize (Zea maize L.) seeds with different levels of vigor. Seed Science and Technology. 31, 465-479.
Bannayan, M., Nadjafi, F., Rastgoo, M. and Tabrizi, L. 2006. Germination properties of some wild medicinal plants from Iran. Journal of Seed Technology, 28 80-86.
Blackshow, R.E., 1991. Soil temperature and miosture effects on downy brome vs. winter canola, wheat,and rye emergence. Crop Science. 31, 1034-1040.
Copeland, L.O., McDonald, M.B., 1995. Principles of Seed Science and Technology. Pub.Chapman and Hall. USA, 112p.
Devilliers, A.J., Van Royan, M.W., Theron, G.K., Deventer, H.A., 1994.Germination of three namaqual and pioneer species as influenced by salinity, temperature and light. Seed Science and Technology. 22, 427-433.
Ellis R.H., Roberts, E.H., 1981. The quantification of aging and survival inorthodox seeds. Seed Science and Technology. 9, 373-409.
Evers, G.W. , 1991. Germination response of subterranean, berseem and rose clovers to alternating temperatures. Agronomy Journal. 83, 1000-1004.
Faroog, M., Basra, S.M.A., Ahmad, N., Khafeez, K., 2005. Thermal hardning: A new seed vigor enhancement tool in rice. Journal of Integrative Plant Biology. 47(2), 187-193.
French ,R.J., Pukridge, D.W., 1983. The annual pastures in cereal ley-farming systems of southern in Australia. A review of Agriculture
Ecosystems and Environment, 9:29-67.
Ghorbani, M.H., Soltani, A., Amiri, S., 2008. The effect of salinity and seed size on response of wheat germination and seedling growth. Joornal of Agricultural Science and Natural Resources, 14 (6), 44-52. [ In Persian with English Summary]
Golian, A., Salar Moieni, M., 2001. Poultry Nutrition. Publication in Unit of the Agricultural Education and Research of Kosar Economic Organization, Pp, 139-141. [In Persian]
Hanbury, C.D., Hughes, B., 2003. New grain legume for layers, Evaulation of Lathyrus Cicera as a feed ingredient for layers. A report for the Australian Egg corporation Limited. AECL publication NO 03/01.
Hardegree, S., 2006 a. Predicting germination response to temperature. I. Cardinal temperature models and subpopulation-specific regression. Annals of Botany. 97, 1115-1125.
Hardegree, S., Winstral, A.H., 2006. Predicting Germination Response to Temperature. II. Three-dimensional Regression, Statistical Gridding and Iterative-probit Optimization Using Measured and Interpolated-subpopulation Data. Annals of Botany, 98, 403-410.
Hill, M.J.,. Luck. R., 1991. The effect of temperature on germination and seedling growth of temperate perennial pasture legumes. Australian Journal of Agricultural Research. 42,175-189.
Jame, Y.W., Cutforth, H.W., 2004. Simulating the effects of temperature andseeding depth on germination and emergence of spring wheat. Agricultural and Forest Meteorology. 124, 207-218.
Jami Al-Ahmadi, M., and Kafi, M. 2007. Cardinal temperatures for germination of Kochia scoparia (L.). Journal of Arid Environments. 68, 308–314.
Mahmoodi, A., Soltani, A., Barani, H., 2008. Germination response to temperature of snail medic (Medicago scutellata L.). Electronical Journal of Crop Productions, 1 (1), 54-63. [ In Persian with English Summary]
Mwale, S.S., Azam-Ali, S.N., Clark, J.A., Bradley, R.G. Chataha, M.R., 1994. Effect of temperature on germination of sunflower (Helianthus annuus L.). Seed Science Technology. 22: 565-571.
Phartyal, S.S., Thapial, R.C., Nayal, J.S., Rawat, M.M.S., Joshi, G., 2003. The influence of temperatures on seed germination rate in Himalaya elm (Ulmus wallichiana). Seed Science and Technology. 31, 83-93
Ramin, A.R., 1997. The influence of temperature on germination of taree Irani (Alliumampeloprasum L. spp iranicum w.). Seed Science and Technology. 25, 419-426.
Shafii, B., Price, W.J., 2001. Estimation of Cardinal Temperatures in Germination Data Analysis. Journal of Agricultural, Biological and Environmental Statistics. 6, 356-366.
Soltani, A., Robertson, M.J., Torabi, B., Yousefi-Daz, M. and Sarparast, R., 2006. Modeling seedling emergence in chickpea as influenced by temperature and sowing depth. Agricultural and Forest Meteorology. 138, 156-167.
Tabrizi, L., Koocheki, A., Nasiri Mahallati, M., Rezvani Moghaddam, P., 2005. Germination behaviour of cultivated and natural stand seeds of Khorasan thyme (Thymus transcaspicus Klokov) with application of regression models. Iranian Field Crop Research, 5 (2), 249-257. [ In Persian with English Summary] Tabrizi, L., Nasiri Mahallati, M., and Kochaki, A., 2004. Investigation on the cardinal temperature for germination of Plantago ovata and Plantago psyllium. Journal of Iranian Field Crops Research. 2, 143-151. [In Persian] Teketay, D., 1996. Germination ecology of twelve indigenous and eight exotic multipurpose leguminous species from Ethiopia. Forest Ecology and Management, 80, 209-223. Wirayan, K. G., Dingle, J.G., 1999. Recent research on imporoving the quality of grain legumes for chicken growth. Animal Feed Science and Technology. 76, 185-193. Yusofi-Daz, M., Soltani, A., Akram Ghaderi, F., 2003. Comparison of cardinal temperature of Pea growth in the laboratory constant and field fluctuating temperatures. First Conference on Legumes, Pp, 302-303. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,538 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 549 |