
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,213,869 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,381,116 |
ارزیابی ژنتیکی تداوم شیردهی در گاوهای هلشتاین ایران با استفاده از رکوردهای روز آزمون | ||
تحقیقات دام و طیور | ||
مقاله 1، دوره 2، شماره 2، شهریور 1392، صفحه 1-10 اصل مقاله (390.72 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jlr.2014.226 | ||
نویسندگان | ||
مهدی بهلولی* ؛ جلیل شجاع؛ صادق علیجانی؛ علی محمدی؛ سعادت صادقی | ||
چکیده | ||
در این تحقیق تعداد 701212، 596329 و 505793 رکورد روز آزمون به ترتیب برای مقادیر شیر، چربی و پروتئین که توسط مرکز اصلاح نژاد دام کرج از سال 1385 تا 1389 جمعآوری شده بود، جهت برآورد پارامترهای ژنتیکی تداوم شیردهی استفاده گردید. اجزای (کو)واریانس با روش حداکثر درستنمایی محدود شده و مدل رگرسیون تصادفی برآورد گردید. پنج معیار تداوم شیردهی مختلف با استفاده از ارزشهای اصلاحی ارزیابی شد. وراثتپذیری تداوم تولید شیر، چربی و پروتئین به ترتیب در دامنهی 06/0 تا 16/0، 03/0 تا 17/0 و 06/0 تا 20/0 و وراثتپذیری 305 روز تولید صفات مذکور بهترتیب 29/0، 28/0 و 28/0 برآورد شد. مقادیر همبستگی اسپیرمن بین تداوم شیردهی و ارزش اصلاحی 305 روز تولید شیر، چربی و پروتئین بهترتیب در دامنه 02/0 تا 76/0، 24/0- تا 58/0 و 50/0- تا 80/0 به دست آمد. همبستگی ژنتیکی بین معیارهای تداوم و ارزش اصلاحی 305 روز تولید، متغیر بود و برای مقادیر شیر و پروتئین بالاتر از مقدار چربی برآورد گردید. لذا برای مقادیر شیر و پروتئین، انتخاب از طریق ارزش اصلاحی 305 روز تولید، گاوهای نر یا مادهای که به لحاظ ژنتیکی تداوم شیردهی بالاتری دارند را مشخص خواهد کرد. ولی ارزش اصلاحی بالا برای تولید چربی، ممکن است گاوهای دارای تداوم شیردهی بالا را نشان ندهد. بنابراین ارزیابی ژنتیکی تداوم شیردهی برای بهبود صفات تولیدی شیر گاوهای هلشتاین دارای اهمیت بوده و در برنامههای اصلاح نژادی گاوهای هلشتاین ایران قابل کاربرد است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش اصلاحی؛ پارامتر ژنتیکی؛ مدل رگرسیون تصادفی و همبستگی ژنتیکی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 888 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 441 |