
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,213,884 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,381,117 |
تأثیر باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان عناصر غذایی بذر دو رقم گندم تحت شرایط دیم | ||
اکوفیزیولوژی بذر | ||
مقاله 7، دوره 2، شماره 1، شهریور 1396، صفحه 93-114 اصل مقاله (1.39 M) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/sej.2017.1019 | ||
نویسندگان | ||
رحیم ناصری* 1؛ مهرشاد براری1؛ محمدجواد زارع1؛ کاظم خاوازی2؛ زهرا طهماسبی1 | ||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام | ||
2استاد، موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج | ||
چکیده | ||
کودهای زیستی یکی از انواع کودهای آلی هستند که با استفاده از انواع ریزجانداران، توانایی تبدیل عناصر غذایی از فرم غیرقابل دسترس به فرم قابل دسترس طی فرایندهای زیستی داشته و میتواند از طریق توسعه سیستم ریشه موجب افزایش جذب عناصر غذایی به اندامهای هوایی و انتقال آنها به دانه گردد، به همین منظور این پژوهش با هدف بررسی اثر باکتری pseudomonas putida و Glomus mosseae بر میزان عناصر غذایی بذر گندم در شرایط دیم، آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان در مزرعه دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام و ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رقم گندم در دو سطح (کراسسبلان و ساجی) و تیمار منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) ، 2- 50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 3- P.putida، 4-G.mosseae، 5- P.putida+ G.mosseae، 6- P.putida+ G.mosseae+25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 7- P.putida+ 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و 8- G.mosseae+25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر میباشد. نتایج حاصل از تجزیه مرکب این پژوهش نشان داد که اثر برهمکنش رقم×منابع کودی بر عناصر غذایی موجود در بذر دو رقم دیم در منابع کودی معنی دار بود. در هر دو رقم مورد استفاده در شرایط دیم استفاده از باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا موجب افزایش عناصر پرمصرف و کممصرف گردید، به طوری که بیشترین میزان نیتروژن (2.04 درصد)، فسفر (0.72 درصد)، پتاسیم (0.74 درصد)، روی (21.7 میلیگرم بر کیلوگرم)، منگنز (16.5 میلیگرم بر کیلوگرم)، منیزیم (0.23 میلیگرم بر کیلوگرم) و آهن (17.8 میلیگرم بر کیلوگرم) در دانه در رقم ساجی در تیمار G.mosseae + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و کمترین میزان عناصر عذایی موجود در بذر در رقم کراس سبلان و تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) بدست آمد. نتایج این پژوهش بیانگر اثر مثبت و معنیدار باکتری های حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر عناصر غذایی موجود در بذر گندم در شرایط دیم بود. | ||
کلیدواژهها | ||
آهن؛ دانه؛ روی؛ فسفر؛ نیتروژن | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,059 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 413 |