
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,831 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,303 |
مدلسازی عملکرد زعفران با توجه به شاخصهای حدی اقلیمی (مطالعه موردی: بیرجند) | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 8، دوره 5، شماره 2 - شماره پیاپی 10، اسفند 1396، صفحه 217-229 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2017.411.1017 | ||
نویسندگان | ||
سعیده کوزه گران* 1؛ محمد موسوی بایگی2؛ عباس خاشعی سیوکی3؛ ایمان باباییان3 | ||
1دانشجوی دکترا | ||
2استاد | ||
3استاد مشاور | ||
چکیده | ||
آب و هوا، هم به لحاظ میانگینها و هم رویدادهای حدی از جمله عوامل مهم تأثیرگذار بر عملکرد محصولات میباشد. رویدادهای حدی آب و هوایی، در حال حاضر یک چالش مهم برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی میباشد که در حال افزایش است و پیشبینی و محاسبه اثرات آنها بر عملکرد محصولات از مهمترین موضوعات مورد بررسی در بحث امنیت غذایی، جهت افزایش کارایی اقتصادی تولیدات میباشد. بررسی روند چند سال گذشته زعفران نشان میدهد، در حالیکه سطح زیر کشت زعفران در ایران افزایش داشته، میزان عملکرد در واحد سطح کاهش داشته است. با توجه به اهمیت زعفران و اینکه عملکرد آن به طور قابل توجهی تحت تأثیر شاخصهای اقلیمی میباشد، بررسی و شناخت الگوی رویدادهای حدی و تأثیرگذاری آن بر عملکرد میتواند به برنامهریزیهای مدیریتی و بهرهبرداری بهتر این محصول کمک نماید. در این مطالعه جهت بررسی روند نمایههای حدی اقلیمی، از 38 شاخص بارش و دما که توسط تیم کارشناسیشکارسازی تغییرات اقلیمی سازمان جهانی هواشناسی به عنوان شاخصهای حدی و تغییرات آب و هوایی، استفاده گردید. سپس با استفاده از آنالیز رگرسیون چند متغیره، اثر شاخصهای حدی اقلیمی بر عملکرد بررسی و با انتخاب مناسبترین شاخصها، مدل عملکرد بر اساس شاخصها ارائه شد. نتایج تجزیه و تحلیل شاخصها، روند گرم شدن منطقه و کاهش بارش را نشان می هد. این نتایج نشان داد که روند افزایشی شاخصهای حدی گرم و روند کاهشی و منفی شاخصهای بارش میتوانند از عوامل مهم و عمده در کاهش عملکرد زعفران باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخصهای بارش؛ شاخصهای دما؛ رویدادهای حدی اقلیمی؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
Alexander, L.V., Zhang, X., Peterson, T.C., Caesar, J., Gleason, B., Klein Tank, A.M.G., Haylock, M., Collins, D., Trewin, B., Rahimzadeh, F., Tagipour, A., Ambenje, P., Rupa Kumar, K., Revadekar, J.V., Griffiths, G., Vincent, L., Stephenson, D., Burn, J., Aguilar E., Brunet, M., Taylor, M., New, M., Zhai, P., Rusticucci, M., and Vazquez-Aguirre, J.L., 2006. Global Observed Changes in daily climate extremes of temperature and precipitation. J. Geophysic. Res. 111(D5).
Alizadeh, A., Sayari, N., Ahmadian, J., and Mohamadian, A., 2009. Study for zoning the most appropriate time of irrigation of saffron (Crocus sativus) in Khorasan Razavi, north and southern provinces. J. Water Soil. 23(1), 109-118. [in Persian with English Summary].
Barlow, K.M., Christy, B.P., O’leary, G.J., Riffkin, P.A., and Nuttall, J.G., 2015. Simulating the impact of extreme heat and frost events on wheat crop production: A review. Field Crop Res. 171, 109-119.
Bariabaghuyi, B., 2008. Check investigate climatic factors on flowering of saffron. MSc. Thesis Islamic Azad University, Science and Research. [in Persian with English Summary].
Bazgeer, S., Kamali, G.A., Sedaghatkerdar, A., and Moradi, A., 2008. Pre-harvest wheat yield prediction using agrometeorological indices for different regions of Kordistan Province. J. Environ. Sci. 2, 275-280. [in Persian with English Summary].
Behdani, M.A., Nassiri, M., and Koocheki, A., 2004. Modeling saffron flowering time across a temperature gradient. Acta Hort. 650, 215-218.
Behdani, M.A, and Fallahi, H.R., 2015. Saffron: Technical Knowledge base on Research Approaches. University of Birjand Publication, Birjand, Iran. [in Persian with English Summary].
Christidis, N., Stott, P.A., Brown, S., Hegerl, G.C., and Caesar, J., 2005. Detection of changes in temperature extremes during the second half of the 20th century. Geoph. Res. Let. 32(20), 1-4.
Halevy, A.H., 1990. Resent advanced in control of flowering habit of geophytes. Acta Hort. 66, 35-42.
Hatfield, J.L., and Prueger, J.H., 2015. Temperature extremes: Effect on plant growth and development. Weather Clim. Extr. 10, 4-10.
Hosseini, M., Molafillabi, A., and Nassiri, M., 2008. The impact of long term fluctuations of heat and rain on Crocus sativus revenue. Iran. J. Agric. Res. 1(2), 32-88. [in Persian with English Summary].
Jafarbayglo, M., and Mobaraki, Z., 2008. Detecting the landing proportion of Qazvin province for cultivating saffron based on the multi- criterion decision-making methods. J. Physic. Geograp. Res. 66, 101-119. [in Persian with English Summary].
Kafi, M., 2002. Saffron: Production and Processing Technology. Zaban and Adab Publication. Mashhad, Iran. [in Persian].
Kamali, G., 2007. The bioclimatic plan of saffron in south Khorasan by cooperating with Khorasan meteorology administration. The Organization of Scientific and Industrial Research. Mashhad, Iran. [in Persian].
Koocheki, A., 2009. Evaluate the performance of saffron for drug crops. Iran. J. Agric. Res. 7(1), 175-191. [in Persian with English Summary].
Kouzegaran, S., Moosavi, M., Sanayinejad, H., and Behdani, M.A., 2011. Studying the minimum, average and maximum temperature degrees of south Khorasan in order to identify feasible cultivation areas of Crocus sativus by using GIS. J. Water Soil 92(2), 825-223. [in Persian with English Summary].
Kouzegaran, S., Moosavi, M., Sanayinejad, H., and Behdani, M.A., 2011. Identification relevant areas for saffron cultivation according to precipitation and relative humidity in South Khorasan using GIS. J. Saffron Res. 1(2), 85-96. [in Persian with English Summary].
Magliano, P.N., Fernndez, R.J., Mercau, J.L., and Jobbagy, E.G., 2015. Precipitation event distribution in central Argentina: Spatial and temporal patterns. Ecohydrol. 8(1), 94-104.
Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, J.L., and García-Luis, A., 2004. The effect of time of corm lifting and duration of incubation at inductive temperature on flowering in the saffron plant (Crocus sativus L.) Sci. Hort. 103, 79–91.
Field, C.B., Barros, V.R., Michael, D., Mastrandrea, Mach, K.J., Abdrabo, M.A.K., Adger, W.N., Anokhin, Y.A., Anisimov, A., Arent, D.J., Barnett, J., Burkett, V.R., Cai, R., Chatterjee, M., Cohen, S.J., W., Cramer, Dasgupta, P., Davidson, D.J., Denton, F., Döll, P., Dow, K., Hijioka, Y., Hoegh-Guldberg, O., Jones, R.G., Jones, R.N., Kitching, R.L., R.S., Kovats, Lankao, P.R., Larsen, J.N., Lin, E., Lobell, D.B., Losada, I.J., Magrin, G.O., Marengo, J.A., Markandya, A., McCarl, B.A., McLean, R.F., Mearns, L.O., Midgley, G.F., Mimura, N., Morton, J.F., Niang I., Noble, I.R., Nurse, L.A., O’Brien, K.L., Oki, T., Olsson, L., Oppenheimer, M., Overpeck, J.T., Pereira, J.J., Poloczanska, E.S., Porter, J.R., Pörtner, H.O., Prather, M.J., Pulwarty, R.S., Reisinger, A.R., Revi, A., Ruppel, O.C., Satterthwaite, D.E., Schmidt, D.N., Settele, J., Smith, K.R., Stone, D.A., Suarez, A.G., Tschakert, P., Valentini, R., Villamizar, A., Warren, R., Wilbanks, T.J., Wong, P.P., Woodward, A., and Gary, W.Y., 2014. Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Working Group II contribution to the IPCC Fifth Assessment Report. IPCC, authors include: Coordinating Lead Authors, Lead Authors, Contributing Authors and Review Editors.
Porter, J., and Gawith, M., 1999. Temperatures and the growth and development of wheat: A review. Eur. J. Agron. 10, 23-36.
Powell, J.P., and Reinhard, S., 2016. Measuring the effects of extreme weather events on yields. Weather Clim. Extr. 12, 69-79.
Rosenzweig, C., Iglesias, A., Yang, X.B., Epstein, P.R., and Chivian, E., 2001. Climate change and extreme weather events. Implications for food production, plant diseases, and pests. Glob. Chang. Hum. Health. 2(2), 90-104.
Sneyers, R., 1990. On the statistical analysis of series of observation. World Meteorological Organization (WMO). Technical Note. No. 143, Geneva, 192 pp.
Sohrabi, M.M., Jae, H.R., Abatzoglou, J., and Tracy, J., 2012. Climate extreme and its linkage to regional drought over Idaho, USA. Nat. Hazard. 65(1), 653-681.
Stone, P., and Nicolas, M., 1994. Wheat cultivars vary widely in their responses of grain yield and quality to short periods of post-anthesis heat stress. Func. Plant Biol. 21, 887–900.
Stone, P., and Nicolas, M., 1995. A survey of the effects of high temperature during grain filling on yield and quality of 75 wheat cultivars. Aust. J. Agric. Res. 46, 475–492.
Taghavi, F., and Mohamadi, H., 2007. Investigation of return period of extreme climate events to identify the environmental consequences. J. Environ. Stud. 33(43), 11-20. [in Persian with English Summary].
Tian, J., Liu, J., Wang, J., Li, C., Niea, H., and Yua, F., 2016. Trend analysis of temperature and precipitation extremes in major grain producing area of China. Int. J. Climatol. 37(2), 672-687.
Trnka, M., Rötter, R.P., Ruiz-Ramos, M., Kersebaum, K.C., Oleson, J.E., Žalund, Z., and Semenov, M.A., 2014. Adverse weather conditions for European wheat production will become more frequent with climate change. Nature Clim. Chang. 4, 637–643.
vander Velde, M., Tubiello, F.N., Vrieling, A.J., and Bouraoui, F., 2012. Impacts of extreme weather on wheat and maize in France: evaluating regional climate simulations against observed data. Clim. Chang. 113(3-4), 751-765.
Wardlaw, I., Dawson, I., Munibi, P., and Fewster, R., 1989. The tolerance of wheat to high temperatures during reproductive growth: I. Survey procedures and general response patterns. Aust. J. Agric. Res. 40, 1–13.
Wardlaw, I., and Moncur L., 1995. The response of wheat to high temperature following anthesis: I. The rate and duration of kernel filling. Func. Plant Biol. 22, 391–397.
Wardlaw, I., and Wrigley, C., 1994. Heat tolerance in temperate cereals: An overview. Func. Plant Biol. 21, 695–703.
Zheng, B., Chenu, K., Fernanda Dreccer, M., and Chapman, S.C., 2012. Breeding for the future: what are the potential impacts of future frost and heat events on sowing and flowering time requirements for Australian bread wheat (Triticum aestivium) varieties? Glob. Chang. Biol. 18, 2899–2914. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,131 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,431 |