
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,785 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,298 |
پهنهبندی کیفی تولید زعفران با استفاده از روش زمینآمار (مطالعه موردی: استانهای خراسان رضوی و جنوبی) | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 1، دوره 5، شماره 2 - شماره پیاپی 10، اسفند 1396، صفحه 124-137 اصل مقاله (5.79 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2017.334.1014 | ||
نویسندگان | ||
امیر سالاری* 1؛ حامد کاوه2؛ مهدی بشیری2 | ||
1استادیار عضو هیات علمی دانشگاه تربت حیدریه | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه تربت حیدریه | ||
چکیده | ||
زعفران علاوه بر مزیت اقتصادیتر نسبت به سایر محصولات، نقش قابل توجهای در اشتغال و همچنین مدیریت منابع آب مناطق خشک و نیمهخشک دارد. از طرفی علاوه بر کمیت، نگاه ویژه به کیفیت، میتواند منجر به ارزآوری بیشتر آن گردد. بهمنظور پهنهبندی کیفی تولید زعفران در سطح استانهای خراسان رضوی و جنوبی با استفاده از روش زمینآمار، بررسی اجزای اصلی کیفیت زعفران شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال با استفاده از روش طیف نورسنجی فرابنفش–مرئی و استاندارد ISO/TS 36322 با نمونه-گیری در سطح 14 مرکز عمده تولید زعفران شامل صفیآباد، شهنآباد، چخماق و آبرود تربتحیدریه، قاینات، کاشمر، بردسکن، تربتجام، فیضآباد، سبزوار، سرایان، نیشابور و بیرجند در پاییز سال 1394 انجام گرفت. نتایج نشان داد که روشهای زمینآمار با دقت خوبی میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال را تخمین زده، ضمن آنکه، در روش کوکریجینگ، پیکروکروسین بهترین متغیر کمکی در تعیین مقدار کروسین و سافرانال و کروسین نیز بهترین متغیر کمکی در تخمین میزان پیکروکروسین بهدست آمد. در تخمین میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بهترتیب مدلهای گوسین، خطی و نمایی بهترین مدلهای برازشی بودند. نتایج نشان داد که اکثر مناطق استانهای خراسان رضوی و جنوبی، دارای کروسینی با کیفیت تقریباً یکسان و پایین،کیفیت پیکروکروسین متفاوت و پایین و کیفیت سافرانال متفاوت و متوسطی میباشند، از نظر پیکروکروسین، نواحی جنوب و جنوبشرقی و از نظر سافرانال نیز نواحی شمال-شرقی و جنوبشرقی منطقه (استانهای خراسان رضوی وجنوبی) دارای کیفیت بهتری میباشند. نتیجه کلی این تحقیق حاکی از مناسب بودن روشهای زمینآماری در درونیابی، پهنهبندی و تعیین مناطق مستعد کشت زعفران به لحاظ کیفی میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پهنهبندی؛ زمینآمار؛ زعفران؛ خراسان | ||
مراجع | ||
Aggarwal, P.K., 2003. Impact of climate change on Indian agriculture. J. Plant Boil. 30, 189-198.
Fallah-Ghalhari, G., Asadi, M., and Dadashi-Roudbari, A., 2015. Determination of suitable regions for wheat cultivation in Fars province. J. Agric. Meteorol. 3(2), 68-73. [in Persian with English Summary].
Faragzadeh, M., and Taklobighesh, A., 2001. Zoning agro climatic area of the Hamedan province using geographic information system. J. Geographic. 14, 26-41.
Ghamarnia, H., and Soltani, N., 2016. Cultivable area zoning of saffron in Kermanshah Province: An option for crop pattern change to cope water scarcity. J. Land Manag. 4(1), 1-11. [in Persian with English Summary].
Institute of Standard and Industrial Research of Iran., 2007. Saffron-properties, National Standard of Iran. pp. 259. [in Persian].
Jalali, M., Karami, S., and Fatehi-Marj, A., 2016. Geostatistical evaluation of spatial variation related to groundwater quality database: Case study for Arak plain aquifer. Environ. Model. Assess J. 21(6), 707-719. [in Persian with English Summary].
Jones, J.W., Keating, B.A., and Porter, C.H., 2001. Approaches to modular model development. Agric. Sys. 70, 421 - 443.
Kazemi-Najafabadi, M., 2004. Feasibility of olive cultivation in the Esfahan province. Msc Thesis in Physical Geography, Tehran University, Tehran, Iran. [in Persian with English Summary].
Khandan, S., 2009. Zoning citrus cultivation in the Lorestan province. Physical Geography Msc Thesis, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran. [in Persian with English Summary].
Koozehgaran, S., Mousavi-Baygi, M., Sanaeinejad, S.H., and Behdani, M.A., 2011. Study of the minimum, average and maximum temperature in South Khorasan to identify relevant areas for saffron cultivation using GIS. J. Water Soil. 25(4), 892-904. [in Persian with English Summary].
Lage, M., and Cantrell, C.L., 2009. Quantification of saffron (crocus sativus L.) metabolites crocins, picrocrocin and safranal for quality determination of the spice grown under different environmental Moroccan conditions. Sci. Hortic. 121, 366-373.
Lechtenberg, M., Schepmann, D., Niehues, M., Hellenbrand, N., Wünsch, B., and Hensel, A., 2008. Quality and functionality of saffron: Quality control, species assortment and affinity of extract and isolated saffron compounds to nmda and σ1 (sigma-1) receptors. Planta Med. 74, 764-772.
Mahmoudi, N., 2003. Determining suitable area for new wheat varieties in Zanjan province, Using GIS and RS, The Netherlands, ITC. 65 pp.
Mehraban, A., Ghaffari, A., Ghanbari-bonjar, A., and Jalali, N., 2004. Climatic zoning for dryland winter wheat in parts of the Moghan region. Agric. Knowl. 4(15), 1-14. [in Persian with English Summary].
Mischenko, Z.A., 1997. Meso- and Microclimatic division of winter temperature. J. Meteorol. Hydrol. 10(124), 28-32.
Norwood, C., 2000. Dry land winter wheat as affected by previous crops. Agron. J. 92(1), 121-127.
Ordoudi, S.A., and Tsimidou, M.Z., 2004. Saffron quality: Effect of agricultural practices, processing and storage. In: Dris, R., and Jain, S.M., (Eds.) Production Practices and Quality Assessment of Food Crops. Vol. I. Preharvest Practice. Springer Netherlands, Dordrecht, pp. 209-260.
Rashid-Sorkhabadi, M., Shahidi, A., and Khashei-Siuki, A., 2014. Determination of suitable region for saffron cultivation based on water and soil characteristics using hierarchical analysis process method (Case Study: Torbate Hydariyeh City). J. Saffron Res. 2(1), 58-72. [in Persian with English Summary].
Rasooli, S.J., and Ghaemi, A.R., 2010. Canola cultivation area dividing about climatic temperature needs used GIS in Khorasan Provinces. EJCP. 3(1), 121-138. [in Persian with English Summary].
Sayta, P., 1999. GIS-Based Spatial crop yield modeling. www.GISdevelopmentnet
Sobhani, B., 2016. Agroclimatic zoning cultivation saffron in Ardabil province using of method AHP. J. Saffron Res. 4(1), 72-86. [in Persian with English Summary].
Yazdanpanah, H., 2006. Potential mapping and modeling of the dominant crops in East Azerbaijan province. PhD Thesis. University of Tarbiat Moallem of Tehran Tehran, Iran. [in Persian with English Summary].
Zalacain, A., Ordoudi, S.A., Díaz-Plaza, E.M., Carmona, M., Blázquez, I., Tsimidou, M.Z., and Alonso, G.L., 2005. Near-infrared spectroscopy in saffron quality control: Determination of chemical composition and geographical origin. J. Agric. Food Chem. 53, 9337-9341
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,050 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,318 |