
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,832 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,303 |
اثر تنش رطوبت بر عملکرد و شاخصهای کیفی زعفران | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 10، دوره 5، شماره 2 - شماره پیاپی 10، اسفند 1396، صفحه 247-255 اصل مقاله (422.14 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2018.687 | ||
نویسندگان | ||
محمد حسینی* 1؛ حسین رحیمی2 | ||
1پژوهشکده علوم و صنایع غذایی- مشهد | ||
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی-مشهد | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه اثر تنش رطوبت بر گلآوری و عملکرد زعفران، پژوهشی در سالهای1391 و 1392 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گناباد اجرا شد. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با پنج تیمار( 70% ظرفیت زراعی ،60% ظرفیت زراعی، 50% ظرفیت زراعی، C1 و C2 ) و 4 تکرار در نظر گرفته شد. ویژگیهای کمی مورد مطالعه شامل تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد بنههای خواهری در پایان دوره، وزن بنهها در پایان دوره، مقدار پوشال پیازها و وزن خشک برگها و ویژگیهای کیفی نیز شامل اندازهگیری پیکروکروسین،کروسین و سافرانال بودند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش رطوبت ویژگیهای کمّی زعفران کاهش و شاخصهای کیفی آن بهبود یافت. با افزایش روند خشکی، مقادیر ویژگیهای کمّی کاهش یافتند که بطور مکرر در گیاهان زراعی دیگر نیز گزارش شده است. از طرف دیگر، افزایش تنش رطوبت همراه با تجمع مواد مؤثره در گیاهان است و تأکید بر همبستگی منفی بین خصوصیات کمّی و کیفی میباشد و تعداد و وزن بنهها با افزایش تنش رطوبت کاهش نشان داده است. همچنین تعداد گل در واحد سطح در ظرفیت زراعی، 70 درصد از سایر تیمارها بیشتر بود. کلاله خشک زعفران که همان زعفران اقتصادی میباشد نیز در ظرفیت زراعی، 70 درصد از سایر تیمارها بیشتر بود که البته با تیمار چهار مرتبه آبیاری تفاوت معنیداری را نشان نداد. در تیمار 70 درصد اکثر ویژگیها، برتری نشان داده اما معنیدار نبوده است و از آنجایی که چهار مرتبه آبیاری منطقیتر به نظر میرسد این تیمار توصیه میشود.چهار مرتبه آبیاری همان عرف محل باضافه یک مرتبه آبیاری در نیمه مرداد میباشد که اثرات مثبت سودمندی بر عملکرد زعفران خواهد داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
بنه؛ پیکروکروسین؛ تنش رطوبت؛ سافرانال؛ کلاله؛ کروسین | ||
مراجع | ||
Alavi Shahri, H., 1997. Effect of irrigation amount and manure on saffron yield. J. Plant Seed. 12(1), 17-28. [in Persian with English Summary].
Azizi Zohan, A., 2000. Study on water requirement, irrigation method and interval in saffron. MSc Thesis of Irrigation. University of Shiraz, Iran. [in Persian with English Summary].
Bernhoft, A., 2008. Bioactive compounds in plants- benefits and risks for man and animals. Proceedings from a Symposium held at the Norwegian Academy of Science and Letters, Oslo.
Case, A.L., and Barrett, S.C.H., 2001. Ecological differentiation of combined and separate sexe of Wurmbeadioica (Colchicaceae) in sympathy. Ecol. 82(9), 2601-2616.
Daneshvar, M., Karbasi, A.R., and Sarvari, A.A., 2003. Globalization and its effects on Iranian saffron export. 3rd National Symposium on saffron. Mashhad, Iran. [in Persian].
Eftekharzadeh Maraghi, M.S., 2006. Interaction of irrigation interval and different rates N fertilizer on saffron flower under climatic conditions of Maragheh. Abstract Proceeding of 4th Iranian Congress of Agronomy and Plant Breeding. Technology University of Isfahan. [in Persian].
Geerts, S., and Raes, D., 2009. Deficit irrigation as an on-farm strategy to maximize crop water productivity in dry areas. Agric. Water Manag. 96, 1275-1284.
Ghorbani, M., 2005. The economics of saffron in Iran. Faculty of Agriculture. Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [in Persian with English Summary].
Hosseini, M., Hemati-Kakhki, A., and Karbasi, A.R., 2003. Study of social and economic effects of 10 years research on saffron. 3rd National Symposium on Saffron. Mashhad, Iran. [in Persian].
Hosseini, M., and Sadeghi, B., 2004. Effect of foliar fertilization on saffron yield. 3rd National Symposium on Saffron. Mashhad, Iran. [in Persian].
Jihad Agriculture of Khorasan Razavi., 2012. Report of Saffron Agronomy Research. Iran. [in Persian].
Koocheki, A., 2013. Agronomy research of saffron in Iran: Trend in the past and a look to the future. J. Saffron Agron. Tech. 1(1), 3-21. [in Persian with English Summary].
Mahdavi, M., 1999. Crop coefficient and saffron evapotranspiration MSc. Thesis of Irrigation and Drainage. Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [in Persian with English Summary].
Mollafilabi, A., and Davari, K., 2007. Comparison of irrigation methods on saffron. Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Iran. [in Persian].
Mollafilabi, A., and Davari, K., 2007. Comparison of different methods of saffron irrigation. Department of Agriculture and Food Industries. Research Institute of Food Science & Technology (RIFST). [in Persian].
Mollafilabi, A., 2012. New technologies for saffron production, challenges and strategies. Abstract Book of 6th National Festival of Saffron. Nov. 13-14, Ghaen, Iran. [in Persian with English Summary].
Mosaferi, H., 2001. Effect of different regimes of irrigation on saffron yield. MSc. Thesis of Irrigation and Drainage. Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [in Persian with English Summary].
Raghimi, G., 1991. Mechanization of Saffron. Birjand University, Birjand, Iran. [in Persian].
Sadeghi, B., 1998. Effects of summer irrigation on saffron yield. IROST. [in Persian].
Sadeghi, B., Hosseini, M., and Masroori, M., 2014. Effect of nutrition on bed to enlarge saffron corm. Department of Biotechnology. Research Institute of Food Science and Technology (RIFST). [in Persian].
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,144 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,250 |