
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,866 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,316 |
اثر گلبرگ زعفران بر کیفیت گوشت ران در جوجههای گوشتی | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقاله 3، دوره 5، شماره 1 - شماره پیاپی 9، شهریور 1396، صفحه 33-44 اصل مقاله (411.55 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2017.599 | ||
نویسندگان | ||
مهدی ناقوس1؛ سید محمد حسینی2؛ همایون فرهنگ فر2 | ||
1دانشجوی دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند | ||
2عضو هیات علمی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر گلبرگ زعفران بر خصوصیات کیفی گوشت ران، از 250 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (C)، تیمار 5/2 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp2.5) و تیمار 5 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp5)، تیمار 5/7 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp7.5) و تیمار 10 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp10) بود. در طول دوره پرورش جوجهها بطور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در انتهای دوره آزمایش (42 روزگی) از هر تکرار 2 قطعه پرنده انتخاب و کشتار شد. شاخصهای کیفی گوشت ران شامل ظرفیت نگهداری آب، افت وزنی، رنگ گوشت (L*, a*, b*)، اسیدیته و مالوندیآلدهید در سه بازه زمانی، یک، سه و پنج روز پس از کشتار و افت پخت، تست پانل (تردی، آبداری و طعم)، ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت ران در زمان کشتار اندازهگیری شد. تفاوت معنیداری در ظرفیت نگهداری آب، افت وزنی، رنگ گوشت (L*, a*, b*)، اسیدیته، افت پخت، ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت ران بین تیمارها مشاهده نشد اما میزان مالوندی آلدهید در تیمار شاهد بطور معنیداری (05/0≥P) بالاتر از سایر تیمارها بود. جوجههای تغذیه شده با جیره شاهد و Sp2.5 میزان تردی و آبداری کمتری را در گوشت ران در مقایسه با سایر تیمارها نشان دادند(05/0 ≥P). نتایج نشان داد گلبرگ زعفران دارای اثر آنتیاکسیدانی میباشد و افزودن 5/2 گرم در کیلوگرم آن میتواند باعث بهبود کیفیت گوشت ران جوجهها در زمان نگهداری در یخچال شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تست پانل؛ عضله ران؛ ظرفیت نگهداری آب؛ مالون دیآلدهید | ||
مراجع | ||
Afshari-Jouybari, H., and A. Farahnaky. 2011. Evaluation of Photoshop software potential for food colorimetry. J. Food. Eng. 106: 170-175. Allen, C. D., D. L. Fletcher, J. K. Northcutt, and S. M. Russell. 1998. The relationship of broiler breast color to meat quality and shelf-life. Poult. Sci. 77: 361-366. AOAC. 2005. Official methods of analysis, association of offical chemisits. Arlington, Virginia, USA. Basmacioglu, H., O. Tokusoglu, and M. Ergul. 2004. The effect of oregano and rosemary essential oils or alpha-tocopheryl acetate on performance and lipid oxidation of meat enriched with n-3 PUFA's in broilers. South Afri. J. Anim. Sci. 34: 127-138. Botsoglou, N., P. Florou-Paneri, E. Christaki, D. Fletouris, and A. Spais. 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br. Poult. Sci. 43: 223-230. Botsoglou, N., Florou-Paneri, P., Nikolakakis, I., Giannenas, I., Dotas, V., Botsoglou, E and Aggelopoulos, S. 2005. Effect of dietary saffron (Crocus sativus L.) on the oxidative stability of egg yolk. Br. poult. sci. 46: 701-707. Chen, Y., H. Zhang, X. Tian, C. Zhao, and L. Cai. 2008. Antioxidant potential of crocins and ethanol extracts of "Gardenia jasminoides" and "Crocus sativus" A relationship investigation between antioxidant activity and crocin contents. Food. Chem. 109: 484-492. Cho, J. H., H. J. Kim, and I. H. Kim. 2014. Effects of phytogenic feed additive on growth performance, digestibility, blood metabolites, intestinal microbiota, meat color and relative organ weight after oral challenge with Clostridium perfringens in broilers. Liv. Sci. 160: 82-88. Cross, H. R., P. R. Durland, and S. C. Seideman. 1986. Sensory qualities of meat. In: P. J. Bechtel (ed.)Orlando: Harcourt Brace Jovanovich. Musl. food: 279-3290. Goli, S. A. H., F. Mokhtari, and M. Rahimmalek. 2012. Phenolic Compounds and Antioxidant Activity from Saffron (Crocus sativus L.) Petal. J. Agri. Sci. 4(10):175-181.
Hadizadeh, F., N. Khalili, H. Hosseinzadeh, and R. Khair-Aldine. 2010. Kaempferol from saffron petals. Ir. J. Pharma. Res. 251-252. Halici, M. et al. 2005. Effects of water extract of Usnea longissima on antioxidant enzyme activity and mucosal damage caused by indomethacin in rats. Phytomedicine : inter. J. phyt. Phyt. 12: 656-662. Hong, J. C., T. Steiner, A. Aufy, and T. F. Lien. 2012. Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Liv. Sci. 144: 253–262. Honikel, K. O. 1987. How to Measure the Water-Holding Capacity of Meat? Recommendation of Standardized Methods. In: P. V. Tarrant, G. Eikelenboom and G. Monin (eds.) Evaluation and Control of Meat Quality in Pigs. Current Topics in Veter. Med. Anim. Sci. No. 38. p 129-142. Springer Netherlands. Hosseini, S. M., M. Naghous, and S. H. Hoseinyan Bilondi. 2014. Effect of aqueous pennyroyal (MenthaPulegium) and saffron petals (Crocus sativus L.) extract on performance and meat quality in broiler. J. Saffron Res. 1: 1-12.[in Persian with English Summary] Hosseinzadeh, H., and J. Ghenaati. 2006. Evaluation of the antitussive effect of stigma and petals of saffron (Crocus sativus) and its components, safranal and crocin in guinea pigs. Fit. 77: 446-448. Hosseinzadeh, H., and H. M. Younesi. 2002. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Crocus sativus L. stigma and petal extracts in mice. BMC. pharm. 2: 7-11. Huff-Lonergan, E., and S. M. Lonergan. 2005. Mechanisms of water-holding capacity of meat: The role of postmortem biochemical and structural changes. Meat. sci.71: 194-204. Jang, A., Liu, X.-D., Shin, M.-H., Lee, B.-D., Lee, S.-K., Lee, J. H and Jo, C. 2008. Antioxidative Potential of Raw Breast Meat from Broiler Chicks Fed a Dietary Medicinal Herb Extract Mix. Poult. Sci. 87: 2382-2389. Kafi, M. 2006. Saffron (Crocus sativus) production and processing. Science Publishers, Enfield, N.H [etc.]. Karimi, E., E. Oskoueian, and A. Hendra. 2010. Evaluation of Crocus sativus L. Stigma Phenolic and Flavonoid Compounds and Its Antioxidant Activity. J. Mole. 15: 6244-6256. Ke, P., R. G. Ackman, B. Linke, and D. Nash. 1977. Differential lipid oxidation in various parts of frozen mackerel. Inter. J. Food Sci. Tech. 12: 37-47. Kim, Y. J., S. K. Jin, and H. S. Yang. 2009. Effect of dietary garlic bulb and husk on the physicochemical properties of chicken meat. Poult. Sci. 88: 398-405. Kim, Y. J., W. Y. Park, and I. H. Choi. 2010. Effects of dietary α-tocopherol, selenium, and their different combinations on growth performance and meat quality of broiler chickens. Poult. Sci. 89: 603-608. Kirkpinar, F., H. B. Ünlü, M. Serdaroğlu, and G. Y. Turp. 2014. Effects of dietary oregano and garlic essential oils on carcass characteristics, meat composition, colour, pH and sensory quality of broiler meat. Br. Poult. Sci. 55: 157-166. Lambert, I. H., J. H. Nielsen, H. J. Andersen, and N. Ørtenblad. 2001. Cellular model for induction of drip loss in meat. J. agri. food chem. 49: 4876-4883. Lopez-Bote, C., J. Gray, E. Gomaa, and C. Flegal. 1998. Effect of dietary administration of oil extracts from rosemary and sage on lipid oxidation in broiler meat. Br. poult. Sci. 39: 235-240. Mahdavee Khazaei, K., M. Jafari, M. Ghorbani, and A. Hemmati Kakhki. 2014. Optimization of anthocyanin extraction in Saffron's petal with response surface methodology. JRIFST 3: 37-50.[in Persian with English Summary]. Marcinčák, S., Popelka, P., Zdolec, N., Mártonová, M., Šimková, J and Marcinčáková, D. 2011. Effect of supplementation of phytogenic feed additives on performance parameters and meat quality of broiler chickens. Slov. Veter. Res. 48: 27-34. Moshiri, E., A. A. Basti, A.-A. Noorbala, A.-H. Jamshidi, S. Hesameddin Abbasi, and S. Akhondzadeh. 2006. Crocus sativus L(petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: A double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phyt. 13: 607-611. Park, J. H., S. N. Kang, G. M. Chu, and S. K. Jin. 2014. Growth performance, blood cell profiles, and meat quality properties of broilers fed with Saposhnikovia divaricata, Lonicera japonica, and Chelidonium majus extracts. Liv. Sci. 145: 250–262. Rahaiee, S., S. Moini, M. Hashemi, and S. Shojaosadati. 2014. Evaluation of antioxidant activities of bioactive compounds and various extracts obtained from saffron (Crocus sativus L.): a review. J. Food. Sci. Tech. 1-8.
Sánchez-Vioque, R. et al. 2012. In vitro antioxidant and metal chelating properties of corm, tepal and leaf from saffron (Crocus sativus L.). Indu. Crop. Pro. 39: 149-153. SAS. Institute. 2000. SAS/STAT Guide for Personal Computers. . 8th ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC. Senobar-Kalati, H., M. Shams-Shargh, B. Dastar, and S. Zerehdaran. 2012. Effect of higher levels of dietary vitamin E on humoral immune response, water holding capacity and oxidative stability of meat in growing Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). Arch. Fur. Gefl. 76: 99-104. Sánchez-Vioque, R., R. odríguez-Conde, M.F., Reina-Ureña, J.V., Escolano-Tercero, M.A., Herraiz-Peñalver, D and Santana-Méridas, O. 2012. Increasing the Applications of Crocus sativus Flowers as Natural Antioxidants. J. Food Sci. 77: C1162-C1168. Simitzis, P., Deligeorgis, S., Bizelis, J., Dardamani, A., Theodosiou, I and Fegeros, K.,2008. Effect of dietary oregano oil supplementation on lamb meat characteristics. Meat. sci. 79: 217-223. Termentzi, A., and E. Kokkalou. 2008. LC-DAD-MS (ESI< SUP>+</SUP>) Analysis and Antioxidant Capacity of ( EM EMTYPE). Planta. Medica. 74: 573-581. Wapi, C., Nkukwana, T., Hoffman, L., Dzama, K., Pieterse, E., Mabusela, T and Muchenje, V. 2014. Physico-chemical shelf-life indicators of meat from broilers given Moringa oleifera leaf meal. South. Afr. J. Anim. Sci. 43: S43-S47. Yesilbag, D., M. Eren, H. Agel, A. Kovanlikaya, and F. Balci. 2011. Effects of dietary rosemary, rosemary volatile oil and vitamin E on broiler performance, meat quality and serum SOD activity. Br. Poult. Sci. 52: 472-482. Young, J., J. Stagsted, S. K. Jensen, A. Karlsson, and P. Henckel. 2003. Ascorbic acid, alpha-tocopherol, and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality. Poult. Sci. 82: 1343-1351. Zhou, X., Y. Wang, Q. Gu, and W. Li. 2010. Effect of dietary probiotic, Bacillus coagulans, on growth performance, chemical composition, and meat quality of Guangxi Yellow chicken. Poult. Sci. 89: 588-593.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,382 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 843 |