| تعداد نشریات | 21 |
| تعداد شمارهها | 345 |
| تعداد مقالات | 3,629 |
| تعداد مشاهده مقاله | 4,686,400 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,128,764 |
ارزیابی تاثیر وزن بنه، قارچ مایکوریزا و کود زیستی ازتوباکتر بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران (Crocus sativus L.) | ||
| پژوهش های زعفران | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 14 آذر 1404 اصل مقاله (1 M) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.10338.1292 | ||
| نویسندگان | ||
| زهره دهقانی1؛ محمد حسین امینی فرد* 2؛ محمد علی بهدانی3؛ مهدی جهانی4 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، | ||
| 2استادیارگروه باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند. | ||
| 3دانشگاه بیرجند- گروه پژوهشی زعفران | ||
| 4دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند | ||
| چکیده | ||
| به منظور بررسی تأثیر وزن پداژه، قارچ میکوریزا و کود زیستی ازتوباکتر بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران آزمایشی در سال زراعی 1402-1401 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل 3 سطح وزن پداژه (1/0 تا 4، 1/4 تا 8 و 1/8 تا 12 گرم)، دو سطح کود زیستی باکتریایی (کاربرد و عدم کاربرد کود ازتوبارور-1 حاوی باکتریهای Pantoea agglomerans سویه O4) و دو سطح کود زیستی مایکوریزا (حاوی قارچ میکوریزا آرباسکولار سویههایGlomus mosseae ، Glomus intraradices،Glomus etunicatum و شاهد بدون میکوریزا) بود. نتایج اثرات متقابل وزن پداژه، قارچ مایکوریزا و باکتری ازتوباکتر بر رنگیزههای فتوسنتزی برگ زعفران نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل a (52/3 میلیگرم بر گرم وزن تر) و کلروفیل کل (22/5 میلیگرم بر گرم وزن تر) از پداژههای 12-1/8 گرم و مصرف قارچ مایکوریزا و باکتری ازتوباکتر حاصل شد. بیشترین میزان قند (64/27 میلیگرم بر گرم) و فنول کل (68/27 میلیگرم بر گرم) از پداژههای 12-1/8 گرم و مصرف قارچ مایکوریزا و باکتری ازتوباکتر بهدست آمد. بالاترین میزان محتوای کروسین، سافرانال و پیکروکروسین از تیمار پداژههای گروه وزنی 1/8 تا 12 گرم و عدم مصرف قارچ میکوریزا و مصرف باکتری ازتوباکتر به-دست آمد. در مجموع نتایج این تحقیق بیانگر بهبود کیفیت زعفران با کاربرد همزمان پداژههایی با وزن بالاتر (12-1/8 گرم) و مصرف قارچ میکوریزا و باکتری ازتوباکتر بود | ||
| کلیدواژهها | ||
| ازتوبارور-1؛ کروسین؛ رنگیزههای فتوسنتزی؛ کود بیولوژیک؛ گیاه دارویی | ||
| مراجع | ||
|
Aalizadeh, M. B., Shafaroodi, A., & Ebadi A. (2021). Evaluation of quantitative and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.) in response to organic, chemical and biological fertilizers in climatic conditions of Ardabil province. Crop Physiology Journal, 13(49), 129-147. Aires, A., Rosa, E., & Carvalho, R. (2006). Effect of nitrogen and sulfur fertilizationon glucosinolates in the leaves and roots of broccoli sprouts (Brassica oleracea var italica.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 86, 1512–1516. Aminifard, M.H., Khandan Deh-Arbab, S., Fallahi, H. R., & kaveh, H. (2022). Evaluation of the effects of amino acid and mother corm weight on antioxidant activity and stigma quality of Saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 10(2), 183-194. AminiFard, M. H., Dehghani, Z. , Behdani, M. A., & Jahani, M. (2025). Investigating the effect of corm weight, mycorrhiza fungi and Azotobacter bio fertilizer on the growth and yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, in press. Anaeigoudari, F., Anaeigoudari, A., & Kheirkhah-Vakilabad, A. (2023). A review of therapeutic impacts of saffron (Crocus sativus L.) and its constituents. Physiological Reports, 11(15), e15785. Ansaryan Mahabadi, S., Allah dadi, I., Ghorbani Javid, M., & Soltani, E. (2019). Effect of corm priming with salicylic acid and mother corm weight on flowering and qualitative characteristics of saffron stigma. Saffron Agronomy and Technology, 7(1), 41-53. Arnon, A. N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Journal of Agronomy, 23, 112-121. Bayat, M. (2014). Study of genetic diversity, the effect of nano-fertilizers and maternal seed weight on agronomic and qualitative characteristics of saffron (Crocus sativus L.). PhD thesis, Faculty of Agriculture, Urmia University. Caser, M., Demasi, S., Victorino, Í. M. M., Donno, D., Faccio, A., Lumini, E., & Scariot, V. (2019). Arbuscular mycorrhizal fungi modulate the crop performance and metabolic profile of saffron in soilless cultivation. Agronomy, 9(5), 232. Chang, C. C., Yang, M. H., Wen, H. M., & Chern, J. C. (2002). Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of food and drug analysis, 10(3). El-Midaoui, A., Ghzaiel, I., Vervandier-Fasseur, D., Ksila, M., Zarrouk, A., Nury, T., & Lizard, G. (2022). Saffron (Crocus sativus L.): A source of nutrients for health and for the treatment of neuropsychiatric and age-related diseases. Nutrients, 14(3), 597. Feli, A., Maleki Farahani, S., & Besharati, H. (2018). The effect of urea fertilizer and different organic and bio-fertilizers on quantitative and qualitative yield and some soil properties in Saffron cultivation. Journal of Crops Improvement, 20(2), 345-356. Golzad, A., Omidi, H., Naqdibadi, H., Torabi Golsfidi, H., and Foutokian, M. H. (2010). Evaluation of quantitative and qualitative performance of saffron under the influence of biological and chemical fertilizers (nitrogen and phosphorus). Master's thesis, Faculty of Agriculture, Shahed University. Golzari Jahan Abadi, M., Behdani, M. A., Sayyari Zahan, M. H., & Khorramdel, S. (2017). Effect of some fertilizer sources and mother corm weight on growth criteria and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 4(2), 172-186. doi: 10.22077/jsr.2017.518 Golzari, M. (2014). The effect of biofertilizers and maternal pedicel weight on flower and stigma growth and yield and stigma quality characteristics of saffron. Master's thesis, Faculty of Agriculture, University of Birjand. Hosseini-Evari, Z., Izadi-Darbandi, E., Kafi, M., & Makarian, H. (2020). Saffron (Crocus sativus L.) tolerance to some herbicides. Journal of Crop Protection, 9(4), 721-731. INS (Iran National Standard). (2006). Research institute of standard and iran. Number: 259-2. Jahan, M., Koocheki, A., & Nasiri mahalati, M. (2007). The effects of arbuscular mycorrhizal fungus and free living nitrogen fixing bacteria on growth, photosynthesis and yield of corn. Iranian Journal of Field Crops Research, 5(1), 53-68. Jami, N., Rahimi, A., Sedaghati, E., & Naghizadeh, M. (2020). Effects of mycorrhiza inoculation and vermicompost levels on some nutrient concentrations and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.) under Kerman climatic conditions. Journal of Saffron Research, 7(2), 217-234. Khavari, A., Behdani, M. A., Zamani, G. R., & Mahmoodi, S. (2016). Effects of planting methods and corm weight on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.) in Qaenat Region. Journal of Saffron Research, 4(1), 120-133. Kheiry, A., Parsa, H., Sani Khani, M., & Razavi, F. (2018). Effect of bio-fertilizers and nitrogen on quantitative and qualitative characteristics of tepals in saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy and Technology, 6(3), 309-322. Koocheki, A. (2013). Research on production of saffron in iran: past trend and future prospects. Saffron Agronomy and Technology, 1(1), 3-21. Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., Molafilabi, A., & Noroozian, A. (2018). Effects of extensive range of corm weights on saffron (Crocus sativus L.) growth and flowering. Journal of Agroecology, 10(3), 635-646. Kumar, R., Kumawat, N., & Sahu, Y. K. (2017). Role of biofertilizers in agriculture. Popular kheti, 5(4), 63-66. Loomis, W.D., & Corteau, R. (1972). Essential oil biosynthesis. Journal of Recent Advance in Phytochemistry. 6, 147-185. Mohammad Ghasemi, H., Ghorbani Javid, M. , Akbari, G., & Mortazavian, S. M. M. (2022). Effect of application of biological and chemical potassium fertilizer and corm weight on physiological traits and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 10(2), 215-230. Monje, O. A., & Bugbee, B. (1992). Inherent limitations of nondestructive chlorophyll meters: a comparison of two types of meters. Hort Science, 27(1), 69-71. Nassiri Mahallati, M., Koocheki, A., Amin Ghafouri, A., & Mahluji Rad, M. (2015). Optimizing corm size and density in saffron (Crocus sativus L.) cultivation by central composite design. Saffron Agronomy and Technology, 3(3), 161-177. Noori, A., Koocheki, A., Nassiri Mahallati, M., & Khorramdel, S. (2023). Effects of mycorrhiza inoculation, mother corm weight and humic acid on daughter corm and flower yield of saffron. Journal of Saffron Research, 11(1), 48-65. Parsa, H., Kheiry, A., Sani Khani, M., & Razavi, F. (2018). The effect of nitrogen-fixing biofertilizers and urea on quantitative and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 6(1), 141-153. Sahabi, H., Jahan, M., Kochaki, A., & Nasiri, M. (2017). Effect of mother corm weight and foliar application of nutrients on flower and corm yield of Spanish and Iranian saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy and Technology, 5(2), 123-131. Salehi, F., aelaei, M., Mortazavi, S. N., Salami, S. A., & Rezadoost Chahardeh, H. (2022). Study of morphophysiological attributes of two saffron ecotypes treated with Bacillus subtilis under Zanjan climatic conditions. Iranian Journal of Horticultural Science, 53(1), 15-30. Shakeri, M., Aminifard, M.H., Behdani, M.A., & Tabatabaei, S.J., (2021). Effects of different gibberellic acid levels and corm weight on antioxidant activity and secondary metabolites of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 9(1), 1-10. Singh, M., Khan, M.M.A., & Naeem, M. (2016). Effect of nitrogen on growth, nutrient assimilation, essential oil content, yield and quality attributes in Zingiber officinale Rosc. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15(2), 171-178. Soltani, M. K., Shams, J., Ghaffari, F., Alijaniha, F., & Naseri, M. (2023). Effects of saffron (Crocus sativus L.) supplementation on happiness and quality of life in healthy adults: a randomized double blind clinical trial. Journal of Pharmaceutical Negative Results, 2849-2855. Turkmen, N., Sari, F., & Velioglu, Y. S. (2005). The effect of cooking methods on total phenolics and antioxidant activity of selected green vegetables. Food chemistry, 93(4), 713-718. Zand, A., Riahi, H., Shariatmadari, Z., & Zangeneh, S. (2014). Effect of funneliformis mosseae mycorrihza symbiosis on growth and yield of Crocus sativus L. Journal of Saffron Research, 2(2), 141-151. | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |
||