
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 334 |
تعداد مقالات | 3,463 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,096,184 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,860,584 |
ارزیابی اقتصادی- اجتماعی کشت زعفران بهجای گندم (مطالعه موردی: حاشیه هلیلرود) | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 مهر 1404 اصل مقاله (908.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.9874.1283 | ||
نویسندگان | ||
حسین مهرابی بشرآبادی* 1؛ عطیه زینلی کرمانی2؛ سمیه امیرتیموری2 | ||
1گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. | ||
2گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران. | ||
چکیده | ||
استان کرمان به عنوان یکی از قطبهای اصلی کشاورزی کشور با بحران شدید کمآبی مواجه است که بخش کشاورزی سهم قابلتوجهی در آن دارد. زعفران نسبت به بسیاری از محصولات زراعی به آب کمتری نیاز دارد و سازگاری نسبی با شرایط نیمهگرمسیری دارد. منطقه حاشیه هلیلرود در این استان بر اساس بررسیهای اقلیمی و شواهد موجود، پتانسیل مناسبی برای کشت زعفران دارد. با توجه به محدودیت منابع آبی، نرخ بالای بیکاری و سطح اقتصادی پایین ساکنان این منطقه، کشت زعفران میتواند بهعنوان یک گزینه بالقوه برای اصلاح الگوی کشت مطرح شود. در این پژوهش، ارزیابی اقتصادی-اجتماعی کشت زعفران بهجای گندم در منطقه حاشیه هلیلرود با استفاده از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) انجام شده است. دادهها از طریق پرسشنامه و مطالعات میدانی از گندمکاران هلیلرود و زعفرانکاران منطقه دشتخاک شهرستان زرند (بهدلیل تشابه اقلیمی) گردآوری گردید. نتایج نشان داد تولید زعفران دارای مزیت نسبی است، در حالیکه تولید گندم فاقد این مزیت میباشد. همچنین مشخص شد که تولیدکنندگان گندم، برخلاف زعفرانکاران، بدون حمایتهای دولتی با چالش پایداری اقتصادی مواجه خواهند شد. تحلیل حساسیت برای زعفران نشان داد نرخ ارز در نقطه سر به سری معادل 319500 ریال است. بر این اساس، پیشنهاد میشود سیاستگذاران بخش کشاورزی با رویکردی تدریجی و هدفمند، امکان حمایت از کشت زعفران را از طریق آموزش، تسهیلات مالی و ایجاد زیرساختهای بازاریابی و فرآوری مورد بررسی قرار دهند. | ||
کلیدواژهها | ||
جایگزینی کشت؛ زعفران؛ گندم؛ ماتریس تحلیل سیاستی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3 |