
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 334 |
تعداد مقالات | 3,461 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,090,867 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,857,947 |
بهینهسازی پایدار تولید زعفران از طریق مدیریت تفکیکشده ویژگیهای شیمیایی خاک در مناطق خشک: مطالعه موردی گناباد | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 08 مهر 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.9887.1284 | ||
نویسندگان | ||
جواد مومنی دمنه1؛ احسان تمسکی* 2 | ||
1دانش آموختۀ دکتری منهدسی منابع طبیعی- بیابانزدایی، دانشگاه هرمزگان، ایران. | ||
2دانش آموختۀ دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه هرمزگان، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف ارزیابی استراتژیک مدیریت جامع منابع خاک و بررسی تأثیر ویژگیهای شیمیایی خاک بر کشت زعفران در شهرستان گناباد انجام شد. مطالعه حاضر ویژگیهای شیمیایی خاک را در سه زون متمایز (مرکزی، کاخک-کلات، و پسکلوت) با استفاده از تجزیه واریانس یکطرفه و تحلیل همبستگی پیرسون بررسی کرد. نتایج نشان داد که شوری (EC)، نسبت جذب سدیم (SAR)، و غلظت کاتیونهای کلسیم و منیزیم تفاوتهای معنیداری (p<0.01) بین زونها دارند، با بالاترین مقادیر در زون پسکلوت (EC=5.44 میلیزیمنس بر سانتیمتر، SAR=7.29). این شرایط با کاهش عملکرد زعفران به دلیل فشار اسمزی و اختلال در جذب عناصر غذایی همراه است. در مقابل، اسیدیته (pH)، درصد اشباع، ماده آلی، و پتاسیم تفاوت معنیداری نشان ندادند (p>0.05)، که امکان مدیریت یکپارچه این پارامترها را فراهم میکند. تحلیل همبستگی روابط قوی (p<0.01) بین شوری و کاتیونهای کلسیم (r=0.943)، منیزیم (r=0.950)، و سدیم (r=0.474 با SAR) را تأیید کرد. این یافتهها بر ضرورت مدیریت تفکیکشده برای هر زون، بهویژه کنترل شوری و سدیمی بودن خاک در پسکلوت و تقویت ماده آلی در زونهای مرکزی و کاخک-کلات، تأکید دارد. این پژوهش چارچوبی علمی برای سیاستگذاری هدفمند و پایدار ارائه میدهد که میتواند بهرهوری زعفران و پایداری منابع طبیعی را در مناطق خشک و نیمهخشک بهبود بخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
زعفران؛ ویژگیهای شیمیایی خاک؛ شوری؛ گناباد؛ مدیریت منابع طبیعی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 7 |