
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 321 |
تعداد مقالات | 3,384 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,714,109 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,670,878 |
اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل، چالشها و فرصتها | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 02 مرداد 1404 اصل مقاله (1.77 M) | ||
نوع مقاله: مقاله مروری | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.9147.1269 | ||
نویسندگان | ||
سرور خرم دل* 1؛ عاطفه میرزائیان2 | ||
1دانشیار گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
2دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
عوامل اقلیمی به عنوان مهمترین پارامترهای تعیینکننده عملکرد زعفران به عنوان گیاهی دارای آشیانه اکولوژیکی خاص در نقاط مختلف جهان محسوب میشوند. دما مهمترین عامل محیطی مؤثر بر گلدهی و ویژگیهای کیفی زعفران شناسایی شده است. مراحل اصلی رشد رویشی و زایشی زعفران تحت تأثیر پارامترهای اقلیمی شامل تخصیص حداکثری ماده خشک به پیازهای دختری، القای گلدهی و ظهور گل است. افزایش دما در مرحله القای گلدهی میتواند از طریق تأخیر در گلدهی، کوتاهتر شدن دوره گلدهی و کاهش تعداد گل منجر به کاهش عملکرد شود. دمای بهینه برای القای گلدهی و ظهور گل در زعفران به ترتیب حدود ۲۳ و 18 درجه سانتیگراد گزارش شده است. افزایش دما بر طول دوره گلدهی، عملکرد و ویژگیهای کیفی گل اثر نامطلوب داشته و مدت زمان گلدهی را نیز کاهش میدهد. علاوه بر این، کاهش بارندگی همراه با افزایش تبخیر-تعرق میتواند منجر به تنش خشکی و کاهش عملکرد شود. همچنین، تغییر در الگوی بارش و افزایش رویدادهای حدی بهصورت مستقیم بر رشد و نمو زعفران اثر منفی میگذارند. از جمله راهبردهای فشردهسازی اکولوژیک کشت زعفران شامل انتقال به مناطق اقلیمی خنکتر، کاربرد هورمونهای زیستی و سوپرجاذبها، تلقیح با میکوریزا و باکتریهای محرک رشد، تنظیم تراکم و عمق کشت، تناوب زراعی، مدیریت آبیاری، کشت مخلوط، کشت گیاهان پوششی، مدیریت بقایای گیاهی، حفظ بقایای علفهای هرز روی سطح خاک، کوددهی، تغذیه برگی و مدیریت سن مزرعه بوده که برای بهبود سازگاری و کاهش اثرات تغییرات اقلیمی توصیه میشوند. | ||
کلیدواژهها | ||
آشیانه اکولوژیکی؛ کشت مخلوط؛ گرمایش جهانی؛ فشردهسازی اکولوژیک؛ طول دوره گلدهی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 10 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4 |