
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 321 |
تعداد مقالات | 3,385 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,857,610 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,738,624 |
بررسی تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی در شرایط مختلف میزان فراهمی آب بر میزان عناصر برگ و بنه و کیفیت کلاله در زعفران | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 13، شماره 1 - شماره پیاپی 24، خرداد 1404، صفحه 88-110 اصل مقاله (690.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.8156.1240 | ||
نویسندگان | ||
مهدی ابراهیمی* 1؛ محسن پویان2؛ محمد علی بهدانی3؛ ساره حسینی4؛ طیبه شاهی5؛ حسین راغ آرا6؛ حسین صحابی7 | ||
1استادیار، گروه پژوهشی بهینه سازی تولید و فراوری گیاهان دارویی بومی خراسان جنوبی، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران. | ||
2کارشناس ارشد بیولوژی گیاهی، مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران. | ||
3استاد، گروه پژوهشی زعفران، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. | ||
4دانشجوی دکتری صنایع غذایی، گروه پژوهشی بهینه سازی تولید و فراوری گیاهان دارویی بومی خراسان جنوبی، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران. | ||
5دکتری صنایع غذایی، گروه پژوهشی بهینه سازی تولید و فراوری گیاهان دارویی بومی خراسان جنوبی، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران. | ||
6کارشناس ارشد زراعت، گروه پژوهشی بهینه سازی تولید و فراوری گیاهان دارویی بومی خراسان جنوبی، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران. | ||
7پژوهشگر، پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران. استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران. | ||
چکیده | ||
این طرح با هدف بررسی تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی و فراهمی آب بر عناصر برگ و بنه و کیفیت کلاله بهصورت کرتهای خرد شده در دو سال متوالی رویش زعفران (1399- 1400 و 1400-1401) در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح میزان فراهمی آب (50 و 100% نیاز آبی زعفران) و شش سطح کودی (شاهد، 100% NPK ، 50% NPK ، 50% NPK + 3 کود زیستی، 50% NPK + 4 کود زیستی و 3 کود زیستی) بود. با کاهش فراهمی آب میزان ازت در برگ و بنه افزایش و میزان فسفر برگ کاهش یافت اما میزان آهن تحت تأثیر قرار نگرفت. همچنین میزان روی در هر دو اندام گیاه افزایش و میزان پتاسیم بنه کاهش یافت. تیمارهای کودی تأثیر معنی داری بر میزان ازت، فسفر و پتاسیم داشت اما بر میزان آهن و روی تاثیری نداشت. بالاترین میزان ازت و فسفر در برگ و بنه در تیمار استفاده از کود شیمیایی به میزان توصیه شده بدست آمد. میزان کروسین و پیکروکروسین در سال دوم و میزان سافرانال در سال اول رویش زعفران بیشتر بود و فراهمی آب تأثیری بر میزان هیچیک از آپوکاروتنوئیدهای مورد بررسی نداشت. در مجموع بهترین تیمار کودی در این آزمایش کاربرد 100% کود شیمیایی مورد نیاز زعفران و پس از آن کاربرد 50% کود شیمایی به همراه 4 نوع کود زیستی بود که منجر به بیشترین میزان تجمع عناصر نیتروژن، پتاسیم، فسفر، آهن و روی در برگ و بنه زعفران شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آپوکاروتنوئید؛ سافرانال؛ فسفر؛ کروسین؛ نیاز آبی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 242 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 41 |