
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,832 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,303 |
بررسی ردپای اقتصادی آب محصول زعفران در اقلیم شهرستان تربت حیدریه | ||
پژوهش های زعفران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 اسفند 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.8455.1248 | ||
نویسندگان | ||
یحیی چوپان* 1؛ عباس خاشعی سیوکی2؛ محسن زنگنه3 | ||
1پژوهشگر پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه | ||
2استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند و رئیس دانشگاه تربت حیدریه | ||
33. استادیار گروه اقتصاد دانشگاه بین الملی اهل بیت(ع). تهران. ایران | ||
چکیده | ||
هر محصول در زنجیره تولید دارای فرآیند زمانی و مکانی خاصی میباشد. این زنجیره وسعتی محلی تا جهانی دارد که در آن، آب مصرف و ناپدید میشود. در این میان زعفران یکی از مهمترین محصولات بخش کشاورزی ایران در مناطق خشک و نیمهخشک است که اهمیت زیادی جهت ارزآوری در راستای تحقق برنامههای توسعه مبنی بر افزایش صادرات غیر نفتی دارد و محاسبه ارزش ریالی آب مصرفی آن در زنجیره تولید حائز اهمیت است. در این تحقیق به محاسبه مقادیر ردپای آب در تولید زعفران و مقایسه بهای تمام شده زعفران براساس مقادیر آب سبز، آبی و خاکستری در سه منطقه مهم تولیدی شامل دشت رخ شهرستان تربت حیدریه R1، دشت زاوه R2 و دشت مرکزی تربت حیدریه R3 برپایه اطلاعات میدانی پرداخته شده است. نتایج نشان داد مقدار آب آبی در مناطق R1، R2 و R3 به ترتیب 74، 5/79 و 83 درصد از کل آب مصرفی بوده است. همچنین ارزش اقتصادی آب مصرفی به ازای هر کیلوگرم زعفران در مناطق R1، R2 وR3 به ترتیب 69، 158 و 107 دلار بدست آمده است. برایناساس استنباط می شود که شرایط اقلیمی، مدیریت آبیاری و موجودیت منابع آب مورد نیاز جهت آبیاری به موقع سبب کاهش مصرف آب آبی و در نتیجه کاهش ارزش ریالی آب مصرفی به ازای هر کیلوگرم محصول گردیده اند. | ||
کلیدواژهها | ||
آب مجازی؛ ارزش ریالی؛ خشک و نیمهخشک؛ زعفران | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 14 |