
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,799 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,299 |
چالشهای تولید برنج ارگانیک در فضای روستایی شهرستان شوشتر | ||
روستا و توسعه پایدار فضا | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 اسفند 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/vssd.2025.7944.1266 | ||
نویسندگان | ||
مسلم سواری* 1؛ عباس میرزایی2؛ حسن آزرم3 | ||
1دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
2استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
3دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
چکیده | ||
رشد فزایندهی جمعیت و بحران کمبود غذا، عدم مدیریت صحیح منابع و مصرف بیرویهی مواد شیمیایی موجب بروز مشکلات زیستمحیطی در اکوسیستمهای طبیعی شده است. نتایج بسیاری از تحقیقات حاکی از آن است که در کشاورزی متعارف با کاربرد بی-رویه نهادههای شیمیایی، محیط را ویران کرده و منابع طبیعی را دچار تحلیل میکند. لذا ایده اصلی این پژوهش شناسایی چالشهای تولید برنج ارگانیک به عنوان مهمترین و اصلیترین غذای جامعه بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیهی شالیکاران شهرستان شوشتر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 388 نفر تعیین، و نمونهها با روش نمونهگیری طبقهای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامهای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی توسط نرمافزارهای SPSS و LISREL انجام شد. نتایج بررسی چالشهای تولید برنج ارگانیک از دیدگاه افراد مطالعه شده نشان داد که مهمترین چالشها شامل «پایین بودن سطح مهارتهای شالیکارن» و «عدم اعطای یارانه به شالیکاران برای کشت ارگانیک» بود. علاوه بر این، تحلیل عاملی اکتشافی چالشهای تولید برنج ارگانیک را در شش عامل موانع آموزشی، موانع اقتصادی و حمایتی، موانع اجتماعی، موانع انگیزشی، موانع بازاریابی و موانع قانونی و سیاستگذاری طبقهبندی نمود. همچنین چالشهای شناسایی شده در این بخش نیز توسط مدلسازی معادلات ساختاری مورد تأیید قرار گرفتند. نتایج این پژوهش میتواند به سیاستگذاران این حوزه در راستای ترویج رفتاری ایمن در محیط طبیعی کمک شایانی نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج ارگانیک؛ توسعه پایدار؛ محیط طبیعی؛ شالیکاران؛ شهرستان شوشتر | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5 |