
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,835 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,304 |
ارزیابی شرایط برای نگهداری طولانی مدت کالوس حاصل از بنه زعفران | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 12، شماره 2 - شماره پیاپی 23، دی 1403، صفحه 241-255 اصل مقاله (1.58 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2025.8554.1258 | ||
نویسندگان | ||
سمیه امینی1؛ سید مهدی زیارت نیا* 2 | ||
1دانش آموخته دکترا رشته گیاهان دارویی، گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران و استاد مدعو گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. | ||
2عضو هیات علمی گروه زیست فناوری، مؤسسه پژوهشی غلوم و صنایع غذایی | ||
چکیده | ||
زیرکشت کالوسهای گیاهی، نه تنها فرایندی پرهزینه و وقتگیر است بلکه احتمال آلودگی سلولها، تغییرات ژنتیکی و امکان تغییر در ماهیت متابولیتها نیز وجود دارد. در این تحقیق روشهای افزایش مدت زمان نگهداری کالوس حاصل از بنه زعفران به نحوی که قابلیت باززایی سلولها حفظ شود، بررسی شد. این روشها شامل نگهداری در یخچال، دمای اتاق و در زیر لایهای از پارافین بودند. در تیمار کنترل، کالوسها در دمای اتاق بدون حضور پارافین نگهداری شده و هر 20 روز یکبار زیرکشت شدند. بعد از اتمام دوره کشت، کالوسها به محیط SH مایع با ترکیب هورمونی NAA(2mg/l)+BA(1mg/l) انتقال یافتند. سپس در طی 6 هفته پارامترهای شاخص رشد سلولی، تغییرات پیاچ محیطکشت و تعداد سلولهای زنده و غیرزنده اندازهگیری شدند. در انتهای دوره کشت میزان کروسین سلولها با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان رشد سلول از کالوسهایی بدست آمد که در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شده بودند. از طرفی کالوسهایی که در زیر لایهای از پارافین نگهداری شدند، قابلیت تکثیر در کشت تعلیقی را از دست دادند. بر اساس این نتایج، کالوسهای حاصل از بنه زعفران را میتوان بدون نیاز به زیرکشت، تقریباً سه ماه در یخچال نگهداری کرد. از بین تیمارهای بررسی شده فقط تیمار کنترل حاوی 1/1 میلیگرم کروسین در هر گرم سلول خشک بود. با توجه به اینکه این مطالعه بهعنوان اولین بررسی در روشهای نگهداری طولانی مدت کالوس زعفران انجام شد بدیهی است در این راستا به تحقیقات بیشتری در زمینه افزایش متابولیتهای آن پس از نگهداری طولانی مدت نیاز است. | ||
کلیدواژهها | ||
پارافین؛ سرما؛ محیط کشت SH؛ Crocus sativus | ||
مراجع | ||
Alam, P., Elkholy, Sh. F., Hosokawa, M., Mahfouz, S. A., & Sharaf-eldin, M. A. (2016). Simultaneous extraction and rapid HPLC based quantification of crocin and safranal in saffron (Crocus sativus L.). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 8 (10), 224-227. Amini, S., Hemmati, Kh., & Ziaratnia, S. M. (2024). Image analysis for detection of crocin content and growth index of saffron corm derived cells under different physiological and chemical conditions. Research and Innovation in Food Science and Technology 13 (2), 65-78. Amini, S., Ziaratnia, S. M., & Hemmati, Kh. (2022). Optimization of conditions for increasing of saffron cell biomass and crocin production in stirred bioreactor. Plant Cell Tissue and Organ Culture 149, 243-255. Augereau, J. M., Courtois, D., & Petiard, V. (1986). Long term storage of callus cultures at low temperatures or under mineral oil layer. Plant Cell Reports 5, 372-376. Bayely J.M., King, J., & Gamborg, O .L. (1972). The ability of amino compounds and conditioned medium to alleviate the reduced nitrogen requirements of soybean cells grown in suspension cultures. Planta 105, 25–31 Bridgen, H. P., & Staby, G. L. (1984). Handbook of plant cell culture, New-York, 816-827. Caplin, S. M. (1959). Mineral oil overlay for conservation of plant tissue cultures. American Journal of Botany, 46, 324-329. Diab, M. I., Sahah, A. H., & Mahdia, F. G. (2014). In vitro preservation of date palm (Phoenix dactylifera L.) embryogenic callus. Egyptian Journal of Desert Research, 64, 83-98. El-Dawayati, M. M., Zaid, Z. E., & Elsharabas, S. F. (2012). Effect of conservation on steroids contents of callus explants of date palm cv. Sakkoti. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 6(5), 305-310. Fowler, M. W., Watson, R., & Lyons, I. (1982). Substrate utilization, carbon and nitrogen, by suspension cultured plant cells. 5th Congress of Plant Tissue and Cell culture. Gamborg, O. L., Miller, R. A. and Ojima, K. (1968). Nutrient requirements of suspension cultures of soybean root cells. Experimental Cell Research, 50, 151-158. Hiraoka, N., & Kodama, T. (1984). Effects of non-frozen cold storage on the growth, organogenesis and secondary metabolism of callus cultures. Plant Cell Tissue Organ Culture, 3, 349-357. Kanakis, C. D., Deferera, D. J., Tarantilis, P. A., & Polissiou, M. G. (2004). Qualitative determination of volatile compounds and quantitative evaluation of safranal and 4-Hydroxy-2,6,6-trimethyl-l-cyclohexene-1-carboxaldehyde (HTCC) in Greek saffron. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(14), 15-21. Kyriakoudi, A., Chrysanthou, A., Mantzouridou, F., & Tsimidou, M. Z. (2012). Revisiting extraction of bioactive apocarotenoids from Crocus sativus L. dry stigmas (saffron). Analytica Chimica Acta, 755, 77-85. Moradi, A., Zarinkamar, F., Azadi, P., & Caretto, S. (2017). Saffron (Crocus sativus l.) cell cultures as source of crocin and other bioactive compounds. Proceedings of the Joint Congress. Moradi, A., Zarinkamar, F., De Domenico, S., Mita, G., Di Sansebastiano, G. P. & Caretto, S. (2020). Salycilic acid induces exudation of crocin and phenolics in Saffron suspension-cultured cells. Plants, 9(8), 949, 1-18. Moradi-Moghaddam, S., Fallahi, H. R., Behdani, M. A., & Mahmoodi, S. (2024). The Effect of corm storage conditions during the summer dormancy stage on reproductive growth and yield of saffron. Journal of Saffron Research, 12(1), 1-14. Murthy, H. N., Lee, E. J., & Paek, K. Y. (2014). Production of secondary metabolites from cell and organ cultures: strategies and approaches for biomass improvement and metabolite accumulation. Plant Cell, Tissue and Organ Culture. 118, 1-16. Mustafa, N. R., Winter, W. D., Iren, F. V., & Verpoorte, R. (2011). Initiation, growth and cryopreservation of plant cell suspension cultures. Nature Protocols, 6 (6), 715-742. Nausch, H., Buyel, J. F. (2021) Cryopreservation of plant cell cultures – Diverse practices and protocols. New Biotechnology, 62, 86-95. Nitzche, W. (1984). Handbook of plant cell culture, New-York, 782-805 Orshinsky B. R., & Tomes, D. T. (1985). Effect of long-term culture and low temperature incubation on plant regeneration from a callus line of Birdsfoot Trefoil (Lotus corniculatus L.). Journal of Plant Physiology, 119(5), 389-397. Prudente, D. O. & Paiva, R. (2017). Plant cryopreservation: Biochemical aspects. Journal of Cell Developmental Biology, 1(2), 1-3. Ryu, D. D. Y., Lee, S. O. & Romani, R. J. (1990). Determination of growth rate for plant cell cultures: comparative studies. Biotechnology and Bioengineering, 35(3), 305-311. Schenk, R. U., & Hildebrandt, A. C. (1972). Medium and techniques for induction and growth of monocotyledonous and dicotyledonous plant cultures. Canadian Journal of Botany, 50(1), 199–204. Singh, Y., & Bramhe, P. (2017). Cell viability testing with trypan blue exclusion method. National Institute of Environmental Health Sciences. 1-2. file:///C:/Users/AVA/Downloads/Cell%20ViabilityTesting%20with%20Trypan%20Blue%20Exclusion%20Method.pdf Soeda, S., Ochiani, T., Shimeno, H., Saito, H., Abe, K., & Tanaka, H. (2007). Pharmacological activities of crocin in saffron. Journal of Natural Medicine. 61, 102-111. Steingroewer, J., Haas, C., & Winkler, K. (2017). Monitoring of plant cells and tissues in bioprocesses. 1-49. Springer International Publishing Ziaratnia, S. M., & Amini, S. (2021). The effect of developmental stages of corm, type of medium and plant growth regulators in callus induction of Crocus sativus L. Journal of horticulture and postharvest research ,4 (special issue: recent advances in saffron), 43-56. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 48 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 5 |