
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,782 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,297 |
اثرات توزیع نمک، و آلودگی نیترات و بور در عمقهای مختلف خاک برمیزان محصول گندم و برنج در منطقه خوزستان | ||
مجله پژوهش های خشکسالی و تغییراقلیم | ||
دوره 1، شماره 3، آذر 1402، صفحه 105-124 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jdcr.2023.6523.1030 | ||
نویسندگان | ||
علی غلامی* 1؛ مسلم طهماسبی شامنصوری2؛ تیمور بابایی نژاد2؛ خوشناز پاینده2؛ محی الدین گوشه3 | ||
1گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهین شهر، شاهین شهر، ایران | ||
2گروه خاکشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، اهواز، ایران | ||
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران. | ||
چکیده | ||
از مهمترین عوامل مؤثر بر مقاومت گندم و برنج در شرایط تنش شوری، عناصر غذایی زیاد و ریز مغذی خاک هستند. این پژوهش با هدف بررسی توزیع نمک، و آلودگی نیترات و بورحاصل از کودهای شیمیایی موجود در یک منطقه غیربازی استان خوزستان و اثر برمیزان محصول گندم (رقم چمران) و برنج (رقم عنبربو) انجام گردید. آزمایش در مناطق عرب اسد (منطقه 1) و ویس (منطقه 2) انجام و نمونه های خاک در پنج ایستگاه مختلف، درچهار فصل و از اعماق 30-0، 60-30، 90-60 و 120-90 برای تعیین میزان شوری، نیترات و بورتهیهگردیدند. میزان شوریءانواحیءاو اعماق مختلف خاک درءامنطقه 1 در بازه dS/m 16/5 – 96/1 و برایءامنطقه 2 در بازه dS/m 92/4-90/1 بود. حداکثرءاغلظت نیترات درچهار عمق مختلف (صفرءاتا 120 سانتیءامتر) به ترتیب ppm 5/13 ، ۱۸، 5/8 و ۹ در منطقه 1 و ppm 5/12 ، ۱6، ۱۰ و 7 در منطقه 2 به ثبت رسید. این نتایج برای بور ابه ترتیب برابر با ppm 37، 49، 27 و 5/23 در منطقه 1و برابر با ppm 5/37، 48، 28 و 24 در منطقه 2 بودند. با افزایش میزان شوری خاک روند کاهشی عملکرد هرءادو گیاه کاملا مشخص بود، بصورتیکه عملکرد گندم تا حد 8/17% درءامنطقه 1 و 9/15% درءامنظقه 2، و عملکرد برنج تا حد 9/12% درءامنطقه 1 و 4/14% درءامنظقه 2 کاهش داشت. بررسی نحوه توزیع نمک، نیترات و بور در مناطق تحت کاشت گندم و برنج کمک شایانی به کشاورزان برای استفاده مناسب از منابع موجود برای تولید محصول می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
خصوصیات خاک؛ آبشویی خاک؛ کودهی متعادل؛ کیفیت آب؛ رقم گندم و برنج | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 219 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 242 |