
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,828 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,302 |
وضعیت تولید محصولات ارزآور زعفران و پسته و اثرات آن در خانوارهای روستایی (مطالعه موردی: دهستان رشتخوار) | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 11، شماره 2، آبان 1402، صفحه 250-267 اصل مقاله (1.76 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2023.6418.1215 | ||
نویسندگان | ||
علی ایزدی1؛ صادق اصغری لفمجانی* 2 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران. | ||
2دانشیار، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. | ||
چکیده | ||
برخی از محصولات ارزآور با توجه به ویژگیهای خاص خود، امکان گسترش و تولید در محدودههای جغرافیایی خاصی را دارند که با توجه به قیمت بالای آنها، فرصتهای ویژهای را برای خانوارهای ساکن در آنها به وجود خواهند آورد. در این راستا، زعفران و پسته به عنوان دو نوع از مهمترین محصولات ارزآور کشاورزی استان خراسان رضوی، نقش بسیار مهمی را در بین محصولات کشاورزی این استان ایفا مینماید. هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت تولید زعفران و پسته و اثرات آن در حانوارهای روستایی ساکن در دهستان رشتخوار میباشد. این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی انجام گردیده است. مطالعات میدانی تحقیق، در سطح روستا و خانوار صورت گرفته است. در این راستا، در این راستا، وضعیت تولید و اثرات زعفران و پسته در 383 خانوار زعفرانکار و پستهکار ساکن در 26 روستای این دهستان مورد بررسی قرارگرفت. جمعآوری دادهها براساس شاخصهای انتخابی و با استفاده از پرسشنامههای روستا و خانوار انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از تحلیلهای آماری و نرمافزارهایTOPSIS، SPSS و ArcGIS استفاده گردید. نتایج تحقیق مؤید آن است که مقاومت در برابر شوری آب و مطلوبیت شرایط آب و هوایی برای کشت پسته در کنار زعفران، در افزایش سطح زیر کشت پسته در خانوارهای مورد مطالعه تاثیرگذار بوده است. همچنین نتایج نشان میدهد، روستاهایی که از سطح زیر کشت و تولید بیشتری برخوردار میباشند، اثرات درآمدزایی این محصولات در مقایسه با روستاهای دیگر بیشتر است. از سویی دیگر، درآمدزایی این محصولات ارزآور موجبات مهاجرت معکوس و بازگشت خانوارهای روستایی از شهرها شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
زعفران؛ پسته؛ تولید؛ اثرات محصولات ارز آور؛ دهستان رشتخوار | ||
مراجع | ||
Alauddin, M., & Tisdell, C. (1991). The ‘Green Revolution’and economic development: The process and its impact in Bangladesh. Springer. Amini, A., & Falahati, N., (1998), Investigation of the investment situation in the agricultural sector, Journal of Planning and Budget, No. 33, pp. 95-119. [In Persian]. Asghari Lafmejani, S., & Eizadi, A. (2017). Investigation of saffron role in job creation for rural families (Case study: Roshtkhar Rural District). Journal of Saffron Research, 4(2), 210-228. [In Persian]. Asghari Lafmejani, S., Masoumi Jeshni, M., & Hosseini, N. (2015). The Role of Saffron as a Strategic Product in the Livelihoods of Rural Households of Iran (The Case of Bajestan Township). Journal of Saffron Research, 3(1), 64-80. [In Persian]. Bagheri, M., & Moazzezi, F. (2014). Investigation of externalities of groundwater overexploitation on pistachio market of Iran, Journal of Agricultural Economics Research, Volume 5, Number 4, pp. 161-184. [In Persian]. Bazrafshan, J., & Ebrahimzadeh, E. (2006). The analysis of saffron spatial-positional extension in Iran with emphasis on Khorasan. Geography and Development, 4(8), 61-84. [In Persian]. Behdani, M., A. (2005). Environmental zoning and changes in saffron monitoring performance in Khorasan, Ph.D. Thesis, Faculty of Agriculture, Department of Agriculture and Plant Breeding, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. [In Persian]. Borlaug, N. E. (1997). Factual errors and misinformation Norman Borlaug defends the green revolution. Ecologist, 27(5), 211-223. Cai, Y. P., Huang, G. H., Yang, Z. F., Sun, W., & Chen, B. (2009). Investigation of public’s perception towards rural sustainable development based on a two-level expert system. Expert Systems with Applications, 36(5), 8910-8924. Calhoun, M. B. (2004). Agriculture, trade, and development in the international political economy: A case study of Jamaica. University of Maryland, College Park. Fal Sulaiman, M., Sadeghi, H., & Gholami, Z., (2013). The analytic Effects of social - economic strategic crops of development of rural regions (Case Study: pistachio cultivation in Shashtraz part of Khalil Abad county), Aride Regions Geographic Studies, Volume 4, Issue 12, July 2013, Pages 41-63. [In Persian]. Farahani, H., Javanii, K., & Karami Dehkardi, E. (2013). The analysis of social–economic sustainablity of saffron production and its impact on rural development, Case: Bala Velayat, Torbat Heydareeyeh. Journal Space Economy and Rural Development, 2(1), 95-112. [In Persian]. General Directorate of Agricultural Jihad of Khorasan Razavi Province (2012), Saffron Agricultural Research Report, General Directorate of Agricultural Jihad of Khorasan Razavi Province, Mashhad. [In Persian]. Hamzei, M., & Bouzarjmehry, K. (2016). Analysis of Effects and Factors Influencing on Increasing the Cropping Pattern of Saffron in the City of Nishapur; Case study: Ishaq Abad district. Saffron Agronomy & Technology, 4. Hosseini, S. A. (2014). Analysis of factors affecting the increase in income and employment for villagers in the Gilan province, 3 (7),19-34. [In Persian]. Jafarbeyglou, M., & Mobaraki, Z. (2009). Land suitability of Qazvin province for Saffron cultivation based on multi-criteria decision making approach, Human Geography Research, No. 66, pp. 101-119. [In Persian]. Kamyabi, S., Nokhandan, M. H., & Rouhi, A. (2016). Effect of climatic factors affecting Saffron using analytic hierarchy process (AHP);(Case Study Roshtkhar Region, Iran). Saffron Agronomy & Technology, Saffron Agriculture and Technology Journal, 2(1), 75-90. [In Persian]. Mohammadi, H., Ranjbar, F., & Soltani, M. (2011). Climatic potentials assessment for saffron cultivation in Marvdasht. Geography and Environmental Planning, 22(3), 143-154. [In Persian]. Monazzam Esmaeilpour, A., & Kardavani, P. (2010). The role of agricultural products especially saffron in rural development of Kashmar Township. Territory, 7(26), 31-51. [In Persian]. Mosaedi, A., & Kaheh, M. (2008). Precipitation effects on yield productions of wheat and barley in Golestan province, Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, Volume 15, Number 4, pp. 218-206. [In Persian]. Naqli, Shokoofeh, Madah, Majid, Abunouri, Ismail (2021), Effects of institutions on Iran's pistachio exports to Asian blocs (spatial econometric approach), Journal of Agricultural Economics, Volume 13, Number 3, pp. 134-149. [In Persian].
Parhizgari, Abuzar (2021), sub-cultivation, evaluation of the economic consequences of the effects of saffron development in the agricultural pattern of the Qazvin Plain, Journal of Agricultural Economics Research, Volume 13, Number 1, pp. 1-24. [In Persian]. Pourmidani, A., Gharaeli, A. A., (2003). Study of economic and social effects of pistachio cultivation in Qom province, Village and Development Quarterly, 7(4), 52-61. [In Persian]. Pourtaheri, M., Roknoddin-eftkhari, A. R., & Rahbari, M. (2013). The Analysis of Social–Economic Impacts of Pistachio Cultivation upon Development of Damghan, 2 (5) :69-86. [In Persian]. Rahmani Khalili, M., Asadi, M. E., Mohammadi Torkashvand, A., & Pazira, E. (2022). Evaluation the Impact of Soil Texture and Climatic Parameters on Yield of Saffron (Crocus sativus L.) in Ghaen and Vamanan Regions. Journal of Saffron Research, 10(2), 195-214. [In Persian]. Roshtkhwar County Agricultural Jihad Department, (2013), The state of saffron cultivation in Roshtkhwar County, Rashtkhwar County Agricultural Jihad Department, Roshtkhwar. [In Persian]. Sabourbilandi, M., & Wadiei, A. (2007), Economic study of saffron and its effect on farmers' income, 6th Agricultural Economics Conference, November 3, Ferdowsi University of Mashhad. Salami, H., & Ansari, V. (2009). The role of agriculture in job creation and income distribution: A path decomposition analysis. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 2(3). 1-20. [In Persian]. Savari, M., Shiri, N., & Shabanali Fami, H. (2016). Analysis Factors Affecting the Practice of Agriculture Conservation Operation by Farmer Exploitation (Case study: Divandarreh County). Regional Planning, 5(20), 177-190. [In Persian]. Shahroudi, A. A., Ahmadi-Firozjaei, A, Chizari, M., (2007). Structures affecting the yield and quality of saffron product, study case, Torbat Heydarieh county, Journal of Agricultural Extension and Education Sciences of Iran, 3(1), 157- 143. [In Persian]. Taherkhani, M., & Rahmani, D. (2006). Specialization of Cultivation Pattern and Its Role in Rural Development Case Stady: Strawberry Cultivation in JAVARUD Region of Marivan, The Journal of Spatial Planning, 10(1), 81-102. [In Persian]. Troughton, M. J. (1991), The Dilemma Of Modern Agriculture And Sustainable Rural Communities. In Proceedings of the 1991 International Symposium on Technology and Society-ISTAS91 (pp. 150-157). IEEE. Van der Ploeg, J. D. (2000). Revitalizing agriculture: farming economically as starting ground for rural development. Sociologia ruralis, 40(4), 497-511 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 450 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 363 |