
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,872 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,324 |
ارزیابی توان گلدهی بنههای زعفران در گروههای وزنی مختلف در محیط آبکشت | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 10، شماره 2 - شماره پیاپی 20، آبان 1401، صفحه 344-331 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2022.5324.1187 | ||
نویسنده | ||
حمیدرضا فلاحی* | ||
گروه پژوهشی گیاه و تنش های محیطی، دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
بخش زیادی از بنههای زعفران که هر ساله در مزارع کشت میشوند، فاقد وزن مطلوب بوده و توان بسیار کمی جهت گلدهی در شرایط مزرعهای دارند. این فرضیه مطرح است که با توجه به حذف مقاومت فیزیکی خاک و نیز کنترل بهتر عوامل محیطی در سیستم آبکشت (هیدروپونیک)، امکان گلگیری از این قبیل بنهها در محیط کنترل شده وجود داشته باشد. در همین راستا، در این تحقیق اثر وزنهای مختلف بنة مادری (2 تا 4، 4 تا 6 ، 6 تا 8 و 8 تا 10 گرم) بر خصوصیات گلدهی زعفران در محیط کنترل شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشگاه بیرجند، مورد بررسی قرار گرفت. بنهها، مرحله تولید آغازة گل (گلانگیزی) را در خاک مزرعه سپری کردند و مرحله ظهور گلها در شرایط تحت کنترل (دمای 1±15 درجه سانتیگراد، رطوبتنسبی 75 درصد و تناوب نوری 8 ساعت نور و 16 ساعت تاریکی) و با تراکم کشت 500 بنه در مترمربع صورت پذیرفت. صفات مورد مطالعه شامل تعداد گل، عملکرد گل، متوسط وزن گل، طول گل، طول کلاله و خامه و نیز وزن خشک کلاله، پرچم و گلبرگ بودند. نتایج نشان داد که تعداد گل در گروههای وزنی 2 تا 4، 4 تا 6، 6 تا 8 و 8 تا 10 گرم بهترتیب صفر، 2/56، 7/193 و 425 عدد در مترمربع بود که بیانگر تولید حداقل یک گل در هر بنه بهترتیب در صفر، 2/11، 7/38 و 85 درصد بنهها در گروههای وزنی مذکور میباشد. مقدار عملکرد گل در تیمارهای آزمایشی بهترتیب صفر، 24، 6/96 و 198 گرم در مترمربع و میزان عملکرد خشک مادگی (خامه + کلاله) بهترتیب صفر، 25/0، 98/0 و 13/2 گرم در مترمربع بود. در مجموع، بنههای با وزن کمتر از 4 گرم فاقد توان گلدهی بودند، ولی بنظر میرسد بنههای با وزن 4 تا 8 گرم در شرایط کنترل شده بتوانند در مقایسه با محیط طبیعی عملکرد گل و کلالة بیشتری تولید نمایند. | ||
کلیدواژهها | ||
بنه؛ دما؛ کلاله؛ گلانگیزی؛ گلدهی؛ هیدروپونیک | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Aghhavani-Shajari, M., Fallahi, H.R., Sahabi, H., Kaveh, H., & Branca, F. (2021). Production systems and methods affect the quality and the quantity of saffron (Crocus sativus L.). Spanish Journal of Agricultural Research, 19(1), 17100. Alami, S. (2018). Effect of concentration and duration of corm dipping in salicylic acid and potassium nitrate on the growth and yield of saffron (Crocus sativus L.) )Master’s thesis). University of Birjand, Birjand, Iran. [in Persian]. Alavi Siney, S.M., Ahmadpour Jolgeh, A., Behroozeh, M., & Soltani, M. (2020). Evaluation of planting aate and corm weight effects on flower, stigma and daughter corms characters of saffron (Crocus sativus L.) under the South Kerman climatic conditions. Saffron Agronomy & Technology, 8(1), 59-73. [in Persian]. Alipoor Miandehi, Z., Mahmodi, S., Behdani, M.A., & Sayyari, M.H., (2014). Effect of manure, bio-and chemicalfertilizers and corm size on saffron (Crocus sativus L.) yield and yield components. Journal of Saffron Research, 1(2), 73-84. [in Persian]. Alonso, G.L., Zalacain, A., & Carmona, M. (2012). Saffron. In: Handbook of herbs and spices (Eds: Peter, K.V.). Woodhead Publishing. Ansaryan Mahabadi, S., Alahdadi, I., Ghorbani Javid, M., & Soltani, E. (2019). Effect of corm priming with salicylic acid and mother corm weight on flowering and qualitative characteristics of saffron stigma. Saffron Agronomy & Technology, 7(1), 41-53. [in Persian with English Summary]. Askari-Khorasgani, O., & Pessarakli, M. (2019). Shifting saffron (Crocus sativus L.) culture from traditional farmland to controlled environment (greenhouse) condition to avoid the negative impact of climate changes and increase its productivity. Journal of Plant Nutrition, 42(19), 2642-2665. Behdani, M.A., & Fallahi, H.R. (2015). Saffron: Technical Knowledge Based on Research Approaches. University of Birjand Press. [In Persian]. Behdani, M.A., Fallahi, H.R., & Sardar, M. (2018). Technical Knowledge of Saffron Production. HafrRang Press. [In Persian]. Ebrahimi, E., Pouyan, M., Shahi, T., Fallahi, H.R., Hoseini, S., Ragh Ara , H., & Branca, F. (2022). Effects of organic fertilisers and mother corm weight on yield, apocarotenoid concentration and accumulation of metal contaminants in saffron (Crocus sativus L.). Biological Agriculture & Horticulture, 38(2), 73-93. Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Feizi, H., & Sahabi, H. (2017). Mother corm weight and soil amendment improves the vegetative and reproductive growth of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Medicinal & Spice Plants (Zeitschrift für Arznei- & Gewürzpflanzen), 22(3), 110-114. Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., Abolhasani, S., Zareie, E., Hashemi, S.S., & Kadkhodaei Barkook, R. (2018). Evaluation of saffron yield changes in response to temperature and rainfall variations in Birjand. 5th National Conference on Saffron. 14-15 November, Torbat-Heydariyeh, Iran. pp 146-151. Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., & Feizi, H. (2018b). Posibility of increasing the weight of saffron corm through integrated and timed management of agricultural inputs. Final Report of Research Project, Saffron Inistitute, Iran. 92p. [in Persian]. Fallahi, H.R., Abbasi Aval Bohlooli, S., Noferesti, E., Hoseini, S.M., Seddigh Makoo, S., Moodi, M., & Khezri, M. (2020). Evaluation the possibility of saffron transplanting and corm production in soilless planting system. Journal of Saffron Research, 8(2), 269-284. [in Persian]. Fallahi, H.R., Abbasi Avval Bohlooli, S., Pahlavan, Z., Hosseini, S.M., Hosseini, S.A.H., & Ghohestani-Bojd, P. (2021). Saffron vegetative growth as affected by transplanting and direct corm planting under field conditions. Journal of Horticulture and Postharvest Research, 13, 1-10. Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., Kaveh, H., & Branca, F. (2021b). Quantitative and qualitative comparison of saffron produced under field or controlled environment and assessment of stigma quality in response to flower harvesting time. Final report of research project, Saffron Inistitute, Iran. 70p. [in Persian]. Hassanzadeh Aval, F., Rezvani Moghaddam, P., Bannayan Aval, M., & Khorasani, R. (2013). Effects of maternal corm weight and different levels of cow manure on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy and Technology, 1(1), 22-39. [in Persian]. Kaushal, S.K., & Upadhyay, R.G. (2002). Studies on variation in corm size and its effect on cormel production and flowering in Crocus sativus L. under mid-hill conditions of Himachal Pradesh. Research On Crops, 3, 126-128. Khavari, A., Behdani, M.A., Zamani, G.R., & Mahmoodi, S. (2016). Effects of planting methods and corm weight on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.) in Qaenat region. Journal of Saffron Research, 4(1), 120-133. [in Persian]. Koocheki, A., Fallahi, H.R., Amiri, M. B., & Ehyaei, H.R. (2015). Effects of humic acid application and mother corm weight on yield and growth of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Agroecology, 7(4), 425-442. [in Persian]. Koocheki, A., Rezvani Moghaddam, P., Aghhavani Shajari, M., & Fallahi, H.R. (2019). Corm weight or number per unit of land: Which one is more effective when planting corm, based on the age of the field from which corms were selected?. Industrial Crops and Products, 131, 78-84. Maggio, A., Raimondi, G., Martino, A., & De Pascale, S. (2006). Soilless cultivation of saffron in Mediterranean environment. Acta Horticulture, 718, 515-522. Moein Rad, H., Mollafilabi, A., & Sayyadi, M. (2020). Effects of field age, mother corm weight and ecotype on flower corm yield and quality traits of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 8(1), 55-69. [in Persian with English Summary]. Molina, R.V., Valero, M. Navarro, Y., Garcia-Luis, A., & Guardiola, J.L. (2004). The effect of time of crom lifting and duration of in cubation at in ductive temperature on flowering in the saffron plant (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae, 103(1), 79-91. Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, J.L., & Garcia-Luice, A. (2005). Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulture, 103, 361-379. Molina, R.V., Renau-Morata, B., Nebauer, S.G., García-Luis, A., & Guardiola, J.L. (2010). Greenhouse saffron culture- Temperature effects on flower emergence and vegetative growth of the plants. Acta Hortculturae, 850, 91-94. Mollafilabi, A., & Feizi, H. (2013). Investigation of the effect of wide range of saffron corm weight on flower yield components and some quality characteristics in greenhouse conditions. 2nd National Conference on the Newest Scientific and Research Findings on Saffron. 30 October, Torbat Heydariyeh, Iran. Pp 41. [in Persian]. Mollafilabi, A. 2014. Effect of new cropping technologies on growth characteristics, yield, yield components of flower and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.) (Ph. D. Thesis). University of Mashhad, Mashhad, Iran. [in Persian]. Mollafilabi, A., Koocheki, A., Rezvani-Moghaddam, P., & Nassiri Mahallati, M. (2014). Effect of plant density and corm weight on yield and yield components of saffron (Crocus sativus L.) under soil, hydroponic and plastic tunnel cultivation. Saffron Agronomy and Technology, 1(2), 14-28. [in Persian]. Poggi, L.M., Portela, A.J., Pontin, M.A., & Molina, R.V. (2010). Corm size and incubation effects on time to flowering and threads yield and quality in saffron production in Argentina. Acta Hortculturae, 850, 193-198. Razavian, M., Rezvani Moghaddam, P., & Asadi, G.A. (2019). Evaluation of saffron flower and corm yield affected by different maternal corm weight and sowing depth. Saffron Agronomy & Technology, 7(2), 155-170. [in Persian]. Sadeghi, B. 2013. Application of hydroponic method for flowering of saffron. Final report of research project. Iranian Scientific and Industrial Research Organization. Mashhad, Iran. [in Persian]. Sadeghi, B., Hosseini, M., Masroori, M., & Mollafilabi, A. (2013). Effect of belo corm-bed nutrition on the enlargement of saffron replacement corms. Final report of research Project, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran. 23p. [in Persian]. Souret, F., & J.Weathers, P. 2000. The growth of saffron (Crocus sativus) in aeroponics and hydroponics. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 7(3), 25-37. Vahedi Torshizi, M., Fathi, M., Zamani, S., & Hosseini Mighani, A. 2017. Introduction of hydroponic culture as a new method in the development of agricultural entrepreneurship. Journal of Entrepreneurship in Agriculture, 4(2), 43-60. [in Persian]. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 782 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 484 |