
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,809 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,299 |
ارزیابی خصوصیات کیفی علوفه پنج توده کوشیا (Kochia scoparia) به منظور استفاده در کشاورزی شور زیست در ایران | ||
تنشهای محیطی در علوم زراعی | ||
مقاله 6، دوره 7، شماره 2، اسفند 1393، صفحه 195-206 اصل مقاله (274.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/escs.2015.176 | ||
نویسندگان | ||
جعفر نباتی* 1؛ محمد کافی2؛ سعید خانینژاد3؛ علی معصومی4؛ محمد زارع مهرجردی5 | ||
1دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، شرکت فناوران بذر یکتا | ||
2عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
4عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور | ||
5عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی شیروان | ||
چکیده | ||
تنش شوری تولید پایدار بسیاری از محصولات زراعی را در مناطق خشک و نیمه خشک ایران تهدید میکند. بنابراین در این مناطق باید از گیاهانی استفاده شود که ضمن سازگاری با این شرایط تولید مناسبی نیز داشته باشند. در این راستا مطالعهای با هدف بررسی کیفیت علوفهی تودههای مختلف کوشیا در شرایط تنش شوری با استفاده از آزمایش کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرتهای اصلی شامل سطوح شوری آب آبیاری شامل 5/2 و 16/5 دسیزیمنس بر متر و کرتهای فرعی شامل پنج توده بومی کوشیا (بیرجند، ارومیه، بروجرد، اصفهان و سبزوار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری درصد قابلیت هضم ماده خشک برگ، ساقه، کل اندام هوایی و عملکرد ماده خشک قابل هضم کوشیا افزایش پیدا کرد. بین تودهها از نظر قابلیت هضم ماده خشک برگ اختلافی وجود نداشت اما از نظر قابلیت هضم ماده خشک ساقه توده سبزوار، و از نظر قابلیت هضم زیست توده و عملکرد ماده خشک قابل هضم کل اندام هوایی توده ارومیه بیشترین مقدار را دارا بودند. روند تغییرات قابلیت هضم ماده آلی اندامهای مختلف و کل اندام هوایی کوشیا با افزایش شدت تنش شوری صعودی بود. ارزش هضمی برگ و ساقه با افزایش تنش شوری افزایش پیدا کرد اما ارزش هضمی کل اندام هوایی کاهش یافت. تنش شوری افزایش میزان پروتئین خام را در اندامها و کل گیاه کوشیا کاهش داد. بطور کلی خصوصیات کیفی علوفه تودههای کوشیا قابل مقایسه با سایر گیاهان علوفهای رایج میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش هضمی؛ پروتئین؛ قابلیت هضم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,157 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 817 |