
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,825 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,301 |
آشکارسازی پهنههای مستعد جهت کشت زعفران از نظر آب و هوایی در استان همدان | ||
پژوهش های زعفران | ||
دوره 9، شماره 1 - شماره پیاپی 17، شهریور 1400، صفحه 79-94 اصل مقاله (2.01 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/jsr.2021.3487.1134 | ||
نویسندگان | ||
امیرحسین حلبیان* 1؛ قاسم ترکاشوند2؛ زینب صالحی3 | ||
1دانشیار، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
2استادیار، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان زراعی و داروئی از مهمترین عوامل مؤثر در تولید محصول میباشند. زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و داروئی جهان نقش مهمی در تولید محصولات خوراکی و داروئی دارد. بنابراین اگر بتوان با توجه به نیازمندیهای حرارتی و رطوبتی این محصول، مناطق کشت زعفران را شناسایی نمود، عملاً میتوان به عملکرد بیشتری در واحد سطح دست یافت. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی توانهای بالقوه اقلیمی و تعیین میزان انطباق آنها با نیازهای اکولوژیک زعفران در استان همدان میباشد. به همین منظور پارامترهای اقلیمی مانند: میزان بارندگی سالیانه، حداقل درجه حرارت در طول دوره رشد، میانگین درجه حرارت، ساعات آفتابی، روزهای یخبندان، از پایگاه دادههای اقلیمی در بازه زمانی 20ساله(1996تا 2015) و پارامترهای محیطی از جمله: نوع خاک، از لایه خاکهای استان همدان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، شیب منطقه و ارتفاع از سطح دریا از لایه نقشههای توپوگرافی25000/1 استان همدان سازمان نقشه برداری کشور تهیه شد. در این تحقیق اثرات عناصر اقلیمی و عوامل محیطی فوق بر پهنه بندی اقلیمی زعفران به صورت انفرادی و گروهی(همپوشانی لایههای اطلاعاتی) با استفاده از GIS و نرم افزار Arc Map در یک مدل اقلیمی- مکانی با استفاده از مدل همپوشانی وزن دار و روش سلسله مراتبی AHP بررسی شده و طبق نتایج بدست آمده استان همدان از نظر استعداد کشت زعفران در حدود35 % بسیار مناسب،72/25 درصد از سطح مساحت آن مستعد کشت بوده و این محدود به شهرستانهای جنوبی و شرقی استان که شامل شهرستانهای ملایر، نهاوند، تویسرکان و اسدآباد و نواحی شرقی همدان و قهاوند میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
زعفران؛ سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS؛ فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP؛ استان همدان | ||
مراجع | ||
Abrishami, M.H., 2005. Saffron from Ancient Times to the Present Day. Amirkabir Publications. Tehran, Iran. [in Persian]. Alizadeh, A., 2002. Irrigation in Saffron Cultivation. Collection of articles on Production and Processing Technology, Ferdowsi University of Mashhad Publications, Iran. [in Persian]. Arslani, F., and Rasouli, S.J., 2014. The effect of meteorological factors (precipitation, temperature, relative humidity, frosty days, sunny hours) on saffron yield in Kashmar and Ghaenat counties, J. Saffron Agric. & Technol. 3(1), 75-66. [in Persian with English Summary]. Bagheri Rostam Abadi, S., and Kamali, A., 2016. Climate zoning of areas prone to saffron cultivation using geographic information system in Kerman province. Second National Conference on Sustainable Management of Soil and Environment Resources, Kerman, Department of Soil Engineering, Shahid Bahonar University of Kerman, Iran. [in Persian]. Jafar Biglou, M., and Mobaraki, Z., 2008. Assessment of land suitability of Qazvin province for saffron cultivation based on multi-criteria decision making methods. Natl. Geogr. Res. 66, 119-101. [in Persian with English Summary]. Downing, T.E., Gawaith, M.J., Olsthoorn, A.A., Tol, R.S.J., and Vellinga, P., 1999. Introduction. In: Climate Change and Risk [Downing, T.E., A.A. Olsthoorn, and R.S.J. Tol (Eds.)]. Routledge, London, United Kingdom, pp. 1–19. Esmaeilzadeh, Y., and Jahanbakhsh, S., 2011. In accordance with the climatic needs of agro-cycling of saffron plant with Moghan plain climate. J. Geog. Space. (35), 1-18. [in Persian with English Summary]. Fallah Ghalhari, G.A., and Ahmadi, H., 2014. Estimation of phonological thresholds of saffron cultivation in Isfahan province based on daily temperature statistics. J. Saffron Agron. & Technol. 3(1), 49-65. [in Persian with English Summary]. Gresta, F., Lombardo, G.M., and Avola, G., 2010. Saffron stigmas production as affected by soil texture. 3rd International Symposium on Saffron: Forth Coming Challenges in Cultivation Research and Economic. 31 January 2010, Krokos, Kozani, Greece. Halevy, A.H., 1990. Recent advance in control of flowering habit of geophytes. Acta Hort. 266, 45-52. Kafi, M., 2002. Saffron: Production and Processing Technology. Mashhad Ferdowsi University Press. [in Persian]. Kamiabi, S., Habibi Nokhandan, M., and Rohi, A.R., 2014. Effect of climatic factors affecting saffron using analytic hierarchy process (AHP) (Case study Roshtkhar region, Iran). J. Saffron Agron. & Technol. 2(1), 75-90. [in Persian with English Summary].Mohammadi, H.M., and Moghtaderi, G.A., 2005. The relationship between climatic elements and necrosis of date palm bunch using regression model. Wilderness. 10(2), 339-348. Negbay, M., 2006. Saffron (Crocus sativus L.). Harwood Academic Publisher. London. 148 pp. Plessner, O., and Ziv, M., 1990. Corn production in saffron Crocus. Agric. Bot. 49(8), 127-1272. Rashid Sorkhabadi, M., Khashiei- Siuki, A., and Shahidi, A., 2015. Spatial zoning of saffron cultivation (Crocus sativus L.) Based on climatic factors using hierarchical analysis method (Case study: Torbat Heydariyeh city). J. Agric. Ecol. 7(2), 236-225. Rosenzweig, C., and Purry, M.L., 1994. Potential impacts of climatic change on world food supply. Nature. 367, 133-138. Sampathus S.R., Shivashankars, S., Lewis, Y.S., and Wood, A.B., 1984. Saffron (Crocus sativus Linn) cultivation, processing chemistry and standardization. Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 20(2), 123-57. Yazdchi, S., Rasouli, A.K., Mahmoudzadeh, H., Zarrinbal, M., 2010, Land capability evaluation of Marand county intended for saffron cultivation using multi criteria decision analysis systems. Water Soil Sci. 20(3), 151-170. [in Persian with English Summary]. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 636 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 509 |