
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 301 |
تعداد مقالات | 3,173 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,211,848 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,380,306 |
مطالعه ارزش غذایی علوفه گیاه شورزیست کوشیا (Kochia scoparia) در شرایط تنش شوری | ||
تنشهای محیطی در علوم زراعی | ||
مقاله 3، دوره 6، شماره 2، اسفند 1392، صفحه 123-136 اصل مقاله (212 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22077/escs.2014.144 | ||
نویسندگان | ||
جعفر نباتی* 1؛ محمد کافی2؛ احمد نظامی2؛ پرویز رضوانی مقدم2؛ علی معصومی1؛ محمد زارع مهرجردی3 | ||
1دکتری زراعت از دانشگاه فردوسی مشهد | ||
2عضو هیئتعلمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور خراسان رضوی | ||
چکیده | ||
تولید علوفه باکیفیت از گیاهان شورزیست از اهداف اصلی زراعت در بومزیستهای تحت تنش شوری میباشد. کوشیا گیاهی شورزیست است که ظرفیت مناسبی برای تولید علوفه دارد. هدف از این آزمایش بررسی کیفیت و کمیت علوفه کوشیا و برخی مواد ضد تغذیهای علوفه تولیدی تحت شرایط آبیاری با آب شور بود. این آزمایش با استفاده از سه توده کوشیا (بیرجند، بروجرد و سبزوار) و سه سطح شوری (5/2، 10/5 و 23/1 دسی زیمنس بر متر) به صورت آزمایش کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که قابلیت هضم ماده خشک برگ و کل اندام هوایی تحت تأثیر شوری قرار نگرفت، اما قابلیت هضم ماده خشک ساقه در تنش شدید شوری افزایش پیدا کرد. قابلیت هضم ماده آلی برگ، ساقه و کل اندام هوایی در تیمار 5/10 دسی زیمنس بر متر بیشتر از سایر تیمارها بود. افزایش شدت تنش شوری موجب کاهش درصد پروتئین کل اندام هوایی شد ولی بین تودههای کوشیا اختلافی مشاهده نشد. افزایش میزان شوری موجب کاهش درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) کل اندام هوایی شد. بین تودهها، توده سبزوار از نظر درصدNDF کل اندام هوایی بیشترین مقدار را دارا بود، اما از نظر درصدADF کل اندام هوایی اختلافی بین تودهها مشاهده نشد. میزان فنل و تانن با افزایش شدت تنش شوری روند افزایشی نشان دادند با این وجود اختلاف معنیداری بین سطوح مختلف شوری مشاهده نشد. در میان تودههای کوشیا نیز توده سبزوار بیشترین میزان فنل کل و تانن را در اندامهای هوایی خود تولید کرد. در مجموع کیفیت علوفه کوشیا در ابتدای مراحل گلدهی قابل مقایسه با سایر گیاهان علوفهای رایج میباشد و تا 23/1 دسی زیمنس بر متر اختلافی از نظر کیفیت علوفه در تودههای مورد مطالعه وجود نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین؛ تانن؛ درصد الیاف نامحلول؛ فنل؛ قابلیت هضم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,224 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,098 |